Prezident Zeman: Dávám přednost zkušenosti před tím, aby někdo jenom papouškoval to, co si myslím já

27.05.2016 12:22

Kompletní přepis projevu prezidenta republiky při jmenování nového guvernéra ČNB v tomto týdnu:

Prezident Zeman: Dávám přednost zkušenosti před tím, aby někdo jenom papouškoval to, co si myslím já
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Vážený pane guvernére Singere, 

již jednou, při příležitosti jmenování členů Bankovní rady, jsem Vám poděkoval za vykonanou práci, a dovolte mi, abych toto poděkování zopakoval. 

Možná, že Vás překvapuje, že Vám děkuje člověk, který vyjádřil hluboký nesouhlas s devalvací české koruny, ale vážím si Vašeho odborného stanoviska, třebaže s ním nesouhlasím. Znovu připomínám, že toto je debata, která trvá už téměř sto let - od založení českého státu, nebo tehdy československého státu, a jeho měnové politiky. Nejslavnějšími protagonisty a těmi, kdo začali tuto debatu, byli Alois Rašín a Karel Engliš, který, jak dobře víte, hájil slabou korunu na rozdíl od Rašína, který byl zastáncem silné měny. Očekávám, že tato debata bude pokračovat dalších sto let. 

Pokud jde o guvernéra Jiřího Rusnoka, milý Jirko, chtěl bych Ti především poděkovat za vykonanou práci v nejrůznějších funkcích, ať to bylo v ING, ať to bylo na Ministerstvu financí a ať to bylo v čele Vlády. Myslím si, že je to obrovská výhoda, protože tato mnohostranná zkušenost umožňuje snadnější komunikaci České národní banky s prezidentem, vládou, odbornou i laickou veřejností, a já bych se chtěl vzepřít názoru, že větší komunikace podlamuje nezávislost České národní banky.

Tyto dva jevy jsou na sobě indiferentní, nehledě na to, že větší komunikace může prestiži České národní banky spíše přispět než uškodit. Samozřejmě, že dobře vím, že naše názory se ne vždy shodují, ostatně stejně jako v případě pana guvernéra Singera, ale vždy jsem dával přednost odbornosti a zkušenosti před tím, aby někdo jenom papouškoval to, co si myslím já. 

Ještě jednou Ti blahopřeji a přeji mnoho úspěchů.

Miloš Zeman, prezident republiky, Pražský hrad, 25. května 2015

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Laudát (KAN): Dobře pracovala, tak ji vyrazíme

20:03 Laudát (KAN): Dobře pracovala, tak ji vyrazíme

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny…