Prezident Zeman: Mluvme o zelených, ne o ekolozích, protože ekologové alespoň vědí, co je biomasa

22.09.2015 21:16

Projev prezidenta republiky při setkání s krajskými zastupiteli Moravskoslezského kraje

Prezident Zeman: Mluvme o zelených, ne o ekolozích, protože ekologové alespoň vědí, co je biomasa
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident Miloš Zeman při návštěvě Moravskoslezského kraje

Vážený pane hejtmane, milý Mirku, dámy a pánové,

mohu říci, že Moravskoslezský kraj znám ze všech krajů České republiky nejlépe, a to z toho prostého důvodu, že to byl můj volební kraj v letech 1996 a 1998. Autobusem Zemák jsem tady projel doslova každou vesničku. Dokonce kolovala anekdota: „Naše vesnice je zcela odříznuta od veřejné dopravy, jenom jednou za čtyři roky sem přijede Zemák.“ No, to už teď samozřejmě neplatí, protože jezdím autem, ale jsem tady rád. Jsem rád tomu, že po letech deprese a blbé nálady se naše ekonomika konečně začíná zdvihat, že klesá nezaměstnanost, že roste počet volných pracovních sil, a i když vím, že v Moravskoslezském a Ústeckém kraji jsou stále ještě problémy, které v jiných krajích nejsou tak citelné, tak si myslím, že ten trend je radostný a že politici místo prázdných řečí by tomuto trendu měli pomáhat, a to především v oblasti ekonomické diplomacie a tedy vytvářením nových pracovních míst, pokud možno dobře placených.

Samozřejmě jsem uvítal aktivity CzechInvestu, které do Moravskoslezského kraje přivedly další zahraniční investice. Samozřejmě se snažím v rámci svých možností pomáhat i tím, že s sebou beru podnikatelské mise. Teď v Ázerbájdžánu byl se mnou pan Chrenek, který tam připravuje velký kontrakt asi šestnácti miliard korun na dodávku kolejí pro trať Baku-Tbilisi-Kars a je naděje i na další kontrakty. Věřím, že začínající čínská investiční expanze nevynechá Moravskoslezský kraj a chtěl bych z celého srdce podpořit jeden zajímavý projekt, vodní koridor Koźle-Ostrava-Mošnov v délce padesáti tří kilometrů. Mluvili jsme o tom s panem hejtmanem, o tom, co je zapotřebí udělat jednak v rámci regionálního programu česko-polské spolupráce, ale také v rámci takzvaného Junckerova balíčku, který je zaměřen právě na podporu infrastrukturních investic. Tolik pozitivum.

Negativa jsou v podstatě dána situací v OKD. Vy velice dobře víte, že akcie New World Resources, které při vstupu na burzu byly kótovány čtyřmi sty korun za akcii, dnes mají hodnotu dvaceti haléřů, což znamená, je-li nejmenší mince koruna, že chcete-li do těchto akcií investovat, musíte si jich koupit minimálně pět, a obávám se, že se tady stal jeden z největších podvodů století, kdy tato společnost před dvěma lety vyvedla šest miliard korun na dividendách a nebyla schopna vytvořit rezervní fond, který by kryl ztráty vyplývající z poklesu cen uhlí. A speciální záležitostí jsou i byty RPG, společnosti, kde mimo jiné působil i dnešní europoslanec Pavel Telička a která se nyní přeměňuje na společnost, která má poněkud nejasné, když to řeknu zdvořile, majetkové kořeny. Chtěl bych se sejít i s panem Macháčkem, s předsedou svazu nájemníků bytů OKD. Vy dobře víte, že veřejně učiněný slib má být dodržen, takže tam vázne věcné břemeno, ale zase platí, že bohužel člověk, který se vydával za velkého finančního stratéga, se ukázal ne jenom jako neúspěšný podnikatel, ale také jako člověk, který nedokáže dodržet svoje slovo.

A poslední problém, který bych rád zmínil, protože dnes navštívím Frýdek-Místek, je problém neustálého brždění nejrůznějších investic skupinami, které se nazývají zelení, vždycky říkám, mluvme o zelených, nemluvme o ekolozích, protože ekologové alespoň vědí, co je to biomasa, a třeba zrovna Děti země v případě obchvatu Frýdku-Místku vynikají tím, že už léta a léta tento obchvat blokují.

Takže na jedné straně, a tím bych skončil, se můžeme radovat. Blbá nálada pomalu končí. Na druhé straně zbývá několik malých skvrn. Nezaměstnanost na Karvinsku, nezaměstnanost na Bruntálsku, a věřte mi, že se budu snažit, abych v rámci svých kompetencí, zejména na poli ekonomické diplomacie, přispěl k tomu, aby do Moravskoslezského kraje přišli noví investoři, aby tady pokračovaly zmíněné infrastrukturní projekty a aby, až se ohlédneme, za námi něco konkrétního zůstalo.

Děkuji Vám za Vaši pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

4:31 Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhře Ruské federace ve sporu s Ukrajinou u Mezinár…