Prezident Zeman: Moje prognózy vždycky vycházejí. Protože dluhy se mají splácet, tak slibuji...

31.03.2016 19:05

Projev prezidenta republiky při setkání se zastupiteli Královéhradeckého kraje:

Prezident Zeman: Moje prognózy vždycky vycházejí. Protože dluhy se mají splácet, tak slibuji...
Foto: Hanka Brožková - KPR
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Vážený pane hejtmane, dámy a pánové,

především bych se chtěl trochu omluvit za jednodenní zkrácení své návštěvy, kterou jsem ublížil především sám sobě, protože nebudu v Babiččině údolí, na které jsem se těšil, ale protože dluhy se mají splácet, tak slibuji, že příští rok sem přijedu na čtyři dny a tím to skóre vyrovnám. A to Babiččino údolí dáme do příštího roku, pokud se ho samozřejmě dožiju, ale já se dožiju.

Důvod, proč jsem přijel pozdě, samozřejmě víte. Měli jsme teď třídenní jednání s čínským prezidentem a jeho delegací včetně třiceti špičkových podnikatelů, a protože každé jednání se nemá omezit pouze na nějaké nezávazné deklarace o strategickém partnerství, mimochodem taková deklarace už existuje mezi Čínou a sedmi členskými zeměmi Evropské unie, tak bych chtěl mluvit jenom o těch aktivitách, které tyto dohody přinášejí oběma směry, to znamená jak čínskými investicemi u nás, tak naopak rozšířením našich exportních možností na čínském trhu.

Vy jste, pane hejtmane, mluvil o dvou automobilkách, které jsou na území Hradeckého kraje, takže Škoda Auto bude v příštích pěti letech v Číně investovat šedesát miliard korun. Půjde převážně o nový typ vozu SUV. Ty díly se budou vyrábět tady a na druhé straně montovat se budou na čínském území. Mimochodem tady už vůbec nejde primárně o boj proti nezaměstnanosti, jak jste sám řekl, tady je nezaměstnanost v průměru na kraj kolem pěti procent. Celostátní nezaměstnanost je šest celých tři, takže naše úsilí se z boje proti nezaměstnanosti přesouvá na boj o zvýšení mezd, tedy o zvýšení té životní úrovně. A když já pozoruju stesky zaměstnavatelů, že nemají dostatek zejména technicky kvalifikovaných pracovníků, tak tomu říkám kanibalismus, protože oni musí přetahovat zaměstnance z jiných podniků a tyto podniky se tomu mohou bránit jediným způsobem, a sice tím, že zvýší mzdy svých zaměstnanců. Takže tady máte příklad, že tržní mechanismus svým způsobem působí na zvyšování reálných mezd.

Pokud jde o druhý aspekt, tak se postupně otevírají tři linky mezi Čínou a Českou republikou. Praha-Peking už je otevřená, Praha-Šanghaj se bude otevírat v červnu tohoto roku a Praha-Čcheng-tu už zatím dělá charterové lety. Říkám to proto, protože zřejmě výrazně vzroste počet čínských turistů. Ona je to maličká země, je tam miliarda tři sta milionů obyvatel, ale myslím si, že když teď je čínských turistů v České republice ročně tři sta tisíc, tak díky těmto třem leteckým mostům se podaří tento počet zvýšit, tedy cestovní ruch, o němž jste mluvil, dostane další impuls. A to je samozřejmě v éře globalizace přirozené, naši lidé cestují do zahraničí a lidé ze zahraničí cestují sem.

Tím přecházím ke svému oblíbenému tématu, a to jsou opravy kulturních památek, což ostatně s cestovním ruchem výrazně souvisí. Chtěl bych ocenit, že ve srovnání s mojí minulou návštěvou se podařilo opravit Kuks, a taktně jsem pana hejtmana upozornil, že ještě zbývá oprava Betléma, kde jsou krásné Braunovy sochy. Víte, takt je mně vlastní, pane hejtmane, to vědí zejména novináři, o kterých se neustále vyjadřuji s láskou. A oceňuji, že je v podstatě hotový i Broumovský klášter, kde jsem také byl.

Smyslem mých návštěv je samozřejmě setkávat se s co největším počtem občanů, a to tak, aby občané nemuseli jezdit za mnou, ale já jezdil za nimi, takže postupně vyčerpávám nejdříve krajská města, pak okresní města, pak přecházím v těch dalších letech i na města menší, případně na vesnice roku, protože všude žijí lidé.

Na druhé straně, když už mluvím o těch památkách, tak jsem si s sebou přivezl knihu, které hejtmani říkají „kladivo na hejtmany“. Tu knihu vydal Národní památkový ústav a je tam po krajích seznam destruovaných historických objektů. Vy máte štěstí, pane hejtmane, že většina těch destruovaných objektů je ve vlastnictví církve, takže nemohu mluvit o fyzických osobách, i když samozřejmě také o právnických osobách, ale je tady pět kostelů, které jsou v havarijním stavu a některé z nich mají nadregionální charakter, a tady jedna naprosto unikátní poustevna, která je také v havarijním stavu. A dovolte mi vyslovit kacířskou myšlenku, kacířskou v souvislosti s církví, že když teď církev dostává každý rok dvě miliardy korun nehledě na naturální restituce, tak by bylo docela dobré, aby si svoje kostely, to je jejich majetek, konečně opravila a nenechala je spadnout.

Mimochodem jeden z nich postavil Dientzenhofer, že? A vzorem může být i dohoda s kardinálem Dukou, kterou jsme nedávno uzavřeli a podle které církev investuje do oprav Pražského hradu, dvou konkrétních budov, částku, kterou upřímně řečeno nedokážeme přesně odhadnout, protože víte, že rozpočtové náklady jsou jedna věc a výsledné náklady jsou druhá věc, ale bude to určitě několik set milionů korun.

Takže toto je metoda, která by se podle mého názoru dala použít i v případě oprav církevních objektů, aby se alespoň část prostředků věnovala na veřejně prospěšné účely.

Předposlední věc, kterou bych rád zmínil, je moje oblíbené téma hospice. Kupodivu jsem přivezl z Říma od papeže základní kámen, dva základní kameny požehnané. Jeden Jižní Moravě a druhý Královehradeckému kraji. Na Jižní Moravě už je hospic hotový, jmenuje se U Františka a už má prvních sto klientů, a teď jsem pátral, jak to vypadá v Královehradeckém kraji, a byl jsem panem hejtmanem informován, že hospic se zatím projektuje, a když jsem se ho zeptal, kde mají základní kámen, tak říkal, že ho ještě nedostali, takže já se postarám, aby vám byl doručen spěšným poslem, což zajisté urychlí výstavbu tohoto hospice.

Poslední téma, které zase spíš zajímá hejtmany a krajské zastupitele, je dálniční síť. Teď jsme o tom jednali s panem ministrem Brabcem, protože dálniční síť, zejména ten úsek na polské hranice, o kterém jsem také jednal nedávno při návštěvě polského prezidenta, je projektově připraven. Pozemky jsou vykoupeny, peníze na to jsou a co čert nechtěl, Evropská komise si vymyslela novou EIU a všechno se bude muset dělat znova. Tak samozřejmě, že se snažíme vymoci výjimku alespoň pro ty stavby, které už byly připraveny předem, ale evropská byrokracie se vyznačuje tím, že se plete do věcí, do kterých jí nic není, jako jsou unifikované rozměry traktorových sedaček, kvalita vosku, to teď dělá naše komisařka Jourová, tak si mně stěžovala, že dělá směrnici o kvalitě vosku, přitom se Evropská unie nedokáže postarat o ochranu vnějších hranic, ale tyhle hlouposti ji zajímají. A teď si vymysleli novou EIU, což je naprosto zbytečná byrokratická překážka.

Stejný problém je u R35. Já jsem si nechal od Ředitelství silnic a dálnic vytáhnout kalkulaci a harmonogram, takže k těm polským hranicím by to mělo být optimisticky hotovo v roce 2021. Bude to stát sedmnáct miliard korun, což se určitě taky překročí, jako všechno, ale lze doufat, že alespoň jeden úkol bude vyřešen.

Závěrem mně dovolte, abych velice a velice poděkoval jak osobně panu hejtmanovi, tak zastupitelstvu bez ohledu na koalici a opozici, protože každý odvedl kus práce. Koalice tím, že pracovala, a opozice tím, že konstruktivně kritizovala její práci a občas přišla i s nějakým vlastním pozitivním nápadem, a chtěl bych skončit prognózou výsledků příštích krajských voleb. Já jsem bývalý prognostik, moje prognózy vždycky vycházejí, takže vám mohu se stoprocentní pravděpodobností sdělit, že vyhraje ten nejlepší.

Děkuji vám za vaši pozornost.      

Miloš Zeman, prezident republiky, Hradec Králové, 31. března 2016

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.