Prezident Zeman: Naši exportéři jsou samozřejmě vystaveni tvrdé konkurenci

16.11.2016 10:30

Projev prezidenta republiky při „China investment forum 2016“

Prezident Zeman: Naši exportéři jsou samozřejmě vystaveni tvrdé konkurenci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Vážená paní velvyslankyně, vážení čínští přátelé, vážení čeští přátelé, krátce řečeno vážení přátelé česko-čínské spolupráce,

je velmi obtížné pro člověka, který mluví poslední, aby se vyhnul opakování toho, co již bylo řečeno před ním. Prostudoval jsem si velmi pozorně všechny konkrétní aktivity ať už v oblasti letecké dopravy, greenfieldů, akvizic, ale také sportovní a kulturní výměny, a přesto mi dovolte, abych se zaměřil na oblast, která je trochu univerzálnější. 

Je dobré si uvědomit, že Čínská lidová republika je dnes největší světovou ekonomikou, že o její přízeň se ucházejí na čínském trhu světové zahraniční firmy, a že naši exportéři jsou samozřejmě vystaveni tvrdé konkurenci. A právě proto vítám, že řada našich firem, jako je třeba Škoda Auto nebo právě Home Credit, se dokáží na čínském trhu velmi dobře uplatnit.

Druhá věc, kterou si musíme uvědomit, je, že Čína je například v sousedním Německu největší zahraniční investor. A já se ptám, je-li tomu tak v Německu, proč by tomu tak nebylo i u nás? A proto vítám postupně zesilující příliv čínského kapitálu ať už v jakékoli formě.

Byl jsem v Číně dvakrát, takže proti Angele Merkelové, která tam byla osmkrát, ještě zaostávám, a budu se tam tedy muset ještě minimálně šestkrát podívat. Ale v každém případě to, o čem chci mluvit v oné obecné rovině, je potenciál. My často posuzujeme naše ekonomické vztahy na základě aktuálního stavu. To je samozřejmě v pořádku. Ale ptejme se, jaké jsou možnosti, a jak tyto možnosti dokážeme efektivně využívat. A myslím si, že bychom měli uznat, že potenciál je obrovský, ale možností tohoto využití, přes obrovskou práci, která již byla vykonána, jsme dosáhli ještě relativně málo.

Popírám názor, že vztahy mohou být rovnoprávné pouze mezi zeměmi zhruba stejné velikosti. Vztah mezi krtečkem a pandou, tedy „Jen-šu“ je samozřejmě vztahem mezi zvířaty různé velikosti, ale jak dokázal jeden z počinů naší kulturní spolupráce, padesáti dílný seriál, který se natočil, tak i různá velikost není překážkou přátelské spolupráce, která v tomto konkrétním případě přináší radost nejenom dospělým, ale i dětem obou národů.

A chtěl bych proto, pokud mi číšník přinese číši vína, což se doufám za chviličku stane, připít na přátelství, které může existovat i v politice. A chtěl bych také připít na to, abychom na cestě prohlubování tohoto přátelství dokázali překonávat překážky. Překážky, které někdy vyplývají z neinformovanosti a jindy ze zlé vůle. Protože skutečné přátelství se projevuje právě společným překonáváním překážek. 

Na úspěch naší budoucí spolupráci.

Miloš Zeman, prezident republiky, Pražský hrad, 15. listopadu 2016

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…