Prezident Zeman: Pokud chcete bojovat proti temnotě, musíte rozsvítit alespoň jednu svíci

16.05.2017 14:20

Projev prezidenta republiky při fóru One Belt, One Road

Prezident Zeman: Pokud chcete bojovat proti temnotě, musíte rozsvítit alespoň jednu svíci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Dámy a pánové,

One Belt, One Road je fascinujícím projektem, jedním z nejfantastičtějších projektů v celé naší moderní historii. Pokud srovnáte očekávané výdaje tohoto projektu například s výdaji Marshallova plánu, zjistíte, že výdaje One Belt, One Road jsou dvanáctkrát vyšší, opakuji, dvanáctkrát vyšší.

Má-li tento projekt být úspěšným, je nutné se zabývat také odhadem rizika, nejen optimistickou analýzou příležitostí. Musíme učinit všechno, abychom se vyhnuli katastrofě, která je bohužel velmi častým fenoménem v historii lidstva. Tento projekt můžeme hodnotit z různých úhlů pohledu, například čistě technologicky, ano, souhlasím s tím, že železniční spojení může zkrátit čas přepravy přibližně o třetinu a snížit náklady. Je to sice pěkné, ale nestačí to. Zamýšlené železniční spojení by se mohlo stát místem kontaktu dvou prastarých civilizací. A i když jsem četl Samuela Huntingtona a jeho Střet civilizací, domnívám se, že v tomto případě by mohlo jít o skutečné přátelství mezi oběma starými civilizacemi. Možná nás očekávají nové generace společných podniků, ale předtím musíme vyřešit některé potíže, například financování tohoto projektu, kde bude nutné použít kombinaci soukromých a veřejných finančních zdrojů.

Nicméně, rád bych se dotkl ještě jednoho aspektu, který většinou bývá podceňován. Jedná se o psychologický, nebo, jestli chcete, politologický aspekt projektu One Belt, One Road. Pokud chcete bojovat proti temnotě, musíte rozsvítit alespoň jednu svíci, a v tomto případě potřebujeme mnoho svící. Rád bych vás informoval, že Česká republika uzavřela na tomto fóru 22 relativně malých projektů, tedy svící, kterými podporujeme One Belt, One Road. Dalších 16 svící bude připraveno během dalšího česko-čínského investičního fóra v červenci.

Naprostá většina politiků je orientována na krátkodobá rozhodnutí, která nepřesahují jejich funkční období. Je to pro ně snadné a pohodlné, protože tím neriskují, že jejich nástupce slízne smetanu za jejich práci a že bude spojován s úspěšnými, dlouhodobými investicemi. A protože v moderní historii nebyl kromě Marshallova plánu prakticky žádný skutečně dlouhodobý projekt, neboť to vyžaduje enormní odvahu, rád bych vyjádřil svoji vděčnost Čínské lidové republice za to, že tuto odvahu měla, a zvláště bych chtěl ocenit statečnost čínského prezidenta, která je ve světové politice bohužel vzácným úkazem. Ještě jednou, upřímně Vám gratuluji k Vaší odvaze.

Děkuji Vám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

7:17 Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nové ekonomické legislativě Evropské unie