Prezident Zeman: Protože vynikám až extrémní zdvořilostí, nebudu používat výrazu nenažranost

18.01.2022 15:09 | Tisková zpráva

Projev prezidenta republiky při jmenování soudců obecných soudů

Prezident Zeman: Protože vynikám až extrémní zdvořilostí, nebudu používat výrazu nenažranost
Foto: KPR
Popisek: Miloš Zeman

Vážený pane ministře, dámy a pánové,

tedy přesněji řečeno, dámy a jeden pane, ne pardon, špatně jsem počítal, dva pánové. A přesto je to takový drobný důkaz feminizace našich soudů. Chtěl bych vám ještě jednou blahopřát k vašemu dnešnímu jmenování.

Vzpomínám si, jak jsem před zhruba dvěma lety kritizoval průtahy, které souvisely s případem Vlasty Parkanové, jistě si na tu kauzu vzpomínáte, a označil jsem je za ostudu české justice, nikoli pouze soudců, ale také státních zástupců. Případ byl konečně uzavřen, ale ostuda zůstala. A myslím si, že bychom měli všichni přemýšlet, jak opakování podobných případů zabránit.

Anketa

Podporujete plošné testování ve firmách?

13%
hlasovalo: 20677 lidí

Říkám to i v souvislosti s tím, že místo tohoto přemýšlení se z řad soudců ozývají protesty proti zmražení platů ústavních činitelů, soudců a státních zástupců. Protože vynikám až extrémní zdvořilostí, nebudu používat výrazu nenažranost a pouze se zamyslím nad tím, proč řadoví soudci, jejichž platy se pohybují ve výši sta tisíc korun, budete-li úspěšní a stanete-li se předsedy soudů, bude to dokonce dvě stě tisíc korun měsíčně, nikoli ročně, tak proč tito soudce protestují proti pouhému zmražení svých platů a argumentují přitom svojí nezávislostí. Ale vždyť politici mají být také nezávislí, a, jak jsem si všiml, tato vrstva naší společnosti proti zmražení svých platů nijak neprotestuje.

Chtěl bych vám proto popřát, aby, poněkud pateticky řečeno, jste dýchali ne-li se svým národem, tedy alespoň se státním rozpočtem a abyste platy, které vám byly v minulosti přisouzeny, akceptovali. Bude-li situace v budoucnosti lepší, jistě vaše platy vzrostou. A budete-li dobře pracovat a nebudete-li opakovat chyby v kauze Vlasty Parkanové, možná, že se stanete i předsedy soudů, a v tomto případě budete úplně za vodou.

Citoval jsem Aloise Rašína, za službu vlasti se neplatí. Neznamená to požadavek, aby vaše platy byly nulové, ale aby byly uměřené. A já vám přeji ve vaší práci hodně úspěchů a málo ostudy, která by dopadla na celý soudcovský stav, jako tomu bylo v případě Vlasty Parkanové.

Děkuji vám za vaši pozornost.

Miloš Zeman
prezident republiky

zámek Lány, 18. ledna 2022

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.