Prezident Zeman: V zájmu milenců vás znovu prosím, aby tady vznikla krásná alej, která nás přežije

26.03.2016 16:29

Projev prezidenta republiky při otevření obnoveného palmového skleníku v zámeckém parku v Lánech.

Prezident Zeman: V zájmu milenců vás znovu prosím, aby tady vznikla krásná alej, která nás přežije
Foto: Hanka Brožková - KPR
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Vážená paní ministryně, vážený pane starosto Lán, který se tady někde skrýváte, dámy a pánové,

já se nerad chlubím cizím peřím a můj jediný příspěvek vůči tomuto krásnému skleníku bude spočívat v tom, že za chvíli přestřihnu pásku. A o to více bych chtěl poděkovat řediteli Správy Pražského hradu Ivo Velíškovi, který byl duší a tělem obnovy tohoto skleníku. Skleníku, který už zažil mnohé. Byl tím, kdo byl určen k demolici v roce 1921 a tehdy toto dílo Fürstenberků zachránil Josip Plečnik. Další, kdo ho chtěli demolovat, byli v roce 1985 komunisté, ale už se jim to naštěstí také nepodařilo. A když jezdím po krajích a vyčítám hejtmanům, že nepečují důsledně o krajinotvorné a městotvorné památky, kde někdy ruiny zohyžďují tvar kraje a tvar města, tak bych byl sám proti sobě, kdybych nechal jako prezident tento skleník potřetí spadnut.

Milý Ivo Velíšku, prolhané Lidové noviny nedávno napsaly, že Tě hodlám odvolat po návštěvě čínského prezidenta. Chci Ti sdělit, že dokud já budu prezident, budeš Ty vždy ředitelem Správy Pražského hradu, protože nikoho lepšího na Tvém místě si nedokáži představit.

A závěrem mně dovolte několik slov ke skrývajícímu se panu starostovi. Milý pane starosto, my se tady snažíme, obnovujeme Masarykův potok, sázíme stromy, které nás přežijí, ať je to sekvoj, která se dožívá dvou tisíc let, borovice, která má dokonce nároky na čtyři tisíce, a támhle kousek od nás česká lípa, která se asi dožije čtyř set let. Za několik dní budu s čínským prezidentem tady u skleníku sázet ginkgo bilobu, což je také strom, který nás všechny přežije.

A co Vy? Nemáte pocit, že Masarykův potok vytékající z lánského parku by potřeboval poněkud důstojnější pokračování, než aby se nevyčištěným korytem prodíral křovinami? Jsem velmi rád, že jste udělal prvních třicet metrů, na můj brutální nátlak. A prohlásil jste, že až vyhrajete komunální volby, budete pokračovat. Komunální volby jste vyhrál a já jsem nedávno četl v lánských listech článek nějakého člověka, že ta alej a ta pěšinka kolem Masarykova potoka vlastně vůbec není zapotřebí, protože je příliš daleko od Lán. No, ten člověk byl zřejmě postaršího věku a už zapomněl, že milenci hledají pěšinky, kde se mohou skrývat, a čím dále od města nebo městyse, tím lépe pro ně, protože ne vždy chtějí být svými rodiči a jinými viděni. Takže nikoli v zájmu prezidenta republiky, ale v zájmu těchto milenců Vás znovu prosím, aby tady vznikla krásná alej, která nás přežije stejně jako stromy, jež jsem jmenoval, a aby pěšinou kolem Masarykova potoka chodili mimo jiné i mladí lidé, kteří se mají rádi.

Děkuji vám za pozornost

Miloš Zeman, prezident republiky, zámek Lány, 24. března 2016

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Semelová (KSČM): Útok na povinnou školní docházku

6:03 Semelová (KSČM): Útok na povinnou školní docházku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu Josefa Středuly na zkrácení povinné školní d…