Prezident Zeman: Věřím, že jsme položili základy dlouhodobé spolupráce

05.10.2022 20:33 | Tisková zpráva

Projev prezidenta republiky při tiskové konferenci u příležitosti setkání s Jeho Výsostí šejchem Tamímem bin Hamad Ál Tháním, emírem Státu Katar

Prezident Zeman: Věřím, že jsme položili základy dlouhodobé spolupráce
Foto: Hana Brožková
Popisek: Prezident republiky Miloš Zeman

Vaše výsosti, dámy a pánové,

jsem velmi rád, že Jeho Výsost emír Kataru přijal moje pozvání k návštěvě České republiky. Měli jsme velmi plodná jednání, která se týkala jak ekonomických, tak zahraničněpolitických otázek.

Pokud jde o ekonomické otázky, dnes jsme podepsali dohodu o ekonomické spolupráci, závazek, že po notifikaci Evropskou komisí schválíme i dohodu o ochraně investic, která je jinak z obou stran připravena. A již dříve byla uzavřena dohoda o zabránění dvojího zdanění. Koneckonců vedle přímé linky mezi Praho a Dauhá je perspektiva v nejbližší době zřídit velvyslanectví Kataru v České republice, naše velvyslanectví v Dauhá již funguje.

Anketa

Pro koho byste raději hlasovali ve 2. kole prezidentské volby?

hlasovalo: 22216 lidí

Chtěl bych ocenit přátelský tón našich diskusí a věřím, že jsme položili základy budoucí strategické, tedy dlouhodobé spolupráce obou zem

Co se týče zahraniční politiky, obě země odsuzují ruskou agresi na Ukrajinu. Zítra se Jeho Výsost zúčastní summitu hlav států ne jenom Evropské unie, ale Evropy jako celku, kde právě téma Ukrajiny, vedle tématu energetické krize, bude profilujícím tématem.

Jeho Výsosti jsem vyjádřil svůj názor, že jsme ve vážném riziku nukleárního konfliktu vzhledem k výhrůžkám použít nukleární taktické zbraně na Ukrajině. Domnívám se, že v této situaci by evropské státy, a ne jenom evropské státy, měly reagovat razantní vojenskou odpovědí, a že ještě před touto odpovědí by měly vyslat naprosto jasné varování, že pokud Ruská federace na ukrajinském území jaderné zbraně použije, bude reakce nikoli pouze diplomatická, ale i vojenská se všemi důsledky, které to může mít.

Ještě jednou děkuji Jeho Výsosti za to, že přijal moje pozvání. Těším se ne jenom na náš pracovní oběd, ale také na pracovní večeři, protože s Jeho Výsostí přijela delegace - asi sto katarských podnikatelů.

Děkuji vám za vaši pozornost.

Miloš Zeman
prezident republiky

Pražský hrad, 5. října 2022

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.