Prezident Zeman norskému králi: Vaše Veličenstvo, paní Michaláková jedná coby zoufalá matka. Pomozte, prosím

09.06.2015 14:36

Prezident republiky Miloš Zeman zaslal dopis Jeho Veličenstvu Haraldu V., králi Norského království.

Prezident Zeman norskému králi: Vaše Veličenstvo, paní Michaláková jedná coby zoufalá matka. Pomozte, prosím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Vaše Veličenstvo,

dovolte mi, abych se na Vás z pozice prezidenta České republiky obrátil v nešťastné záležitosti týkající se české občanky dlouhodobě žijící v Norsku paní Evy Michalákové, jíž byly odebrány dvě děti, které byly následně v lednu 2012 z rozhodnutí soudu v Drammenu umístěny do pěstounské péče. V současné době Barnevernet zvažuje, že paní Michalákovou plně zbaví rodičovských práv, protože svůj případ v České republice medializovala.

Jsem si plně vědom skutečnosti, že se jedná o vnitřní záležitost Norského království a že norská strana kategoricky odmítla jakoukoliv intervenci do probíhajících či již skončených řízení, a to na všech úrovních, včetně politických intervencí. Případ paní Michalákové však rezonuje velmi silně českou veřejností a dlouhodobě narušuje jak česko-norské vztahy, tak dosud bezchybný obraz Norska v České republice. Paní Michaláková se těší masové podpoře českých občanů a ani mě jako otce od rodiny nenechává její osud lhostejným.

Medializaci případu ze strany paní Michalákové, kterou Barnevernet interpretuje jako neschopnost odhlédnout od svých pocitů a potřeb, vnímám spíše jako zoufalý krok zoufalé matky, která se v nejhlubší beznaději rozhodla zavolat o pomoc. V českém prostředí, které je vůči matkám s dětmi silně ochranitelské, bylo toto volání okamžitě vyslyšeno.

Dovolte mi, Vaše Veličenstvo, abych Vás tímto dopisem upozornil na vleklý případ paní Michalákové, která s přibývajícím časem ztrácí drahocennou rodičovskou vazbu ke svým dětem. Byl bych Vám velmi zavázán, kdybyste se ze své pozice a v rámci svých pravomocí a možností zasadil o rychlé a objektivní řešení s ohledem na zájmy dětí.

S výrazem nejhlubší úcty,

Miloš Zeman

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

6:03 Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

Kdo nás osvobodil? A komu to nemáme zapomenout? Snad nám ministryně Černochová napoví!