Prezident Zeman zaslal pozdrav korejskému prezidentovi

28.11.2018 15:32

Prezident republiky Miloš Zeman zaslal pozdrav Moon Jae-inovi, prezidentovi Korejské republiky, v souvislosti s jeho návštěvou České republiky.

Prezident Zeman zaslal pozdrav korejskému prezidentovi
Foto: screen ČT
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Vážený pane prezidente,

rád bych Vás, alespoň takto na dálku, přivítal v České republice. Je mi líto, že moje pracovní povinnosti (v termínu Vašeho pobytu v Praze se totiž budu nacházet na státní návštěvě v Izraeli) nám neumožní se osobně setkat a pokračovat v diskuzi, ke které došlo na okraj Valného shromáždění OSN v září loňského roku.

Naše země uzavřely v r. 2015 Strategické partnerství a Korejská republika se tak stala prvním strategickým partnerem České republiky v Asii. I nadále máme zájem toto partnerství rozvíjet a hledat nové možnosti spolupráce i v méně tradičních oblastech. Rád bych Vás v této souvislosti vyzval, abychom se společně zasadili o maximální podporu spolupráce našich zemí v oblastech jako je věda, výzkum, inovace, start-upy, či další moderní technologie.

Kromě toho bych Vám chtěl poblahopřát k odvážné diplomacii, která vedla ke zlepšení bezpečnostní situace na Korejském poloostrově. Pevně věřím, že se podaří nalézt cestu ke konečné a ověřitelné denuklearizaci poloostrova a trvalému snížení napětí, které povede ke zlepšení života všech jeho obyvatel. Česká republika je připravena k tomuto procesu aktivně přispívat.

Se zájmem také sleduji Vaše ekonomické reformy a pevně doufám, že jejich úspěch se odrazí i v další podpoře našich obchodních vztahů. Rád bych tak ocenil nejenom úroveň naší obchodní výměny, ale i investiční aktivity korejských společností v České republice. Jsem přitom přesvědčen, že stále existuje široký prostor pro jejich další rozvoj, ať už např. v oblasti dopravy či energetiky. Doufám, že podobně, jako se řadě korejských společností podařilo úspěšně etablovat v České republice, podaří se i českým společnostem nalézt své místo ve Vaší zemi a vytvořit tak nová pracovní místa pro Vaše spoluobčany.

Spojuje nás i kulturní spřízněnost našich zemí. Jsem velmi rád, že si korejská kultura stále více nachází cestu do České republiky a oslovuje české občany bez ohledu na jejich věk. S ohledem na blížící se 30. výročí navázání diplomatických vztahů mezi našimi zeměmi bychom mohli společně podpořit vyhlášení roku 2020 rokem české kultury v Koreji a rokem korejské kultury v ČR.

Vaše Excelence, využívám této příležitosti, abych Vám i nadále popřál mnoho úspěchů ve Vaší funkci, pevné zdraví a mnoho štěstí.

Miloš Zeman
prezident České republiky

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Paroubek (ČSSD): Přehnaně drahá audience premiéra Fialy u amerického prezidenta Bidena

11:04 Paroubek (ČSSD): Přehnaně drahá audience premiéra Fialy u amerického prezidenta Bidena

Základní otázka zní, kolik stojí vstupenka do Bílého domu, sídla amerických prezidentů.