Primátor Čeřovský: Setkání, při nichž si města vyměňují své zkušenosti, jsou velmi přínosná

03.09.2020 19:43

Porovnávání zkušeností s Jihlavou.

Primátor Čeřovský: Setkání, při nichž si města vyměňují své zkušenosti, jsou velmi přínosná
Foto: ODS
Popisek: ODS

Jablonecký primátor Jiří Čeřovský navštívil statutární město Jihlava společně s pracovníky oddělení správy veřejné zeleně a zástupci veřejnosti. Cílem pracovní návštěvy byla výměna zkušeností v péči o městskou zeleň, zakládání květných luk a letničkových záhonů. 

„Myslím, že podobná setkání, při nichž si města vyměňují své zkušenosti, jsou velmi přínosná. Voda a její zadržování v krajině je v současné době velké a důležité téma, a i to bylo předmětem našeho jednání. Prvotní myšlenka, proč jet právě do Jihlavy na pracovní cestu, však vzešla z iniciativy jabloneckých občanů ke změně způsobu a četnosti sečí městské zeleně,“ říká primátor Čeřovský.

Jihlavský odbor životního prostředí, respektive oddělení služeb v životním prostředí začal s mozaikovým způsobem sečí a zakládáním květných luk zhruba před deseti lety. „Začali jsme to zkoušet a pochopitelně jsme se setkávali i s negativními ohlasy občanů, že máme louky nedbale posečené, nedodělané. Vždy trpělivě vysvětlujeme, že jde o mozaikové seče, kdy se kusy luk vysekávají v oblých výsečích a kusy, které právě kvetou, jsou ponechány neposečené. I u nás však platí, že většina Jihlavanů preferuje anglické trávníky,“ vysvětluje vedoucí oddělení Martina Gregorová. Seče mozaikovým způsobem provádí Jihlava na loukách v okrajových částech města, nebo seká pás trávy u cyklostezky, zbytek louky nechává růst, či pás mezi komunikací a rodinnými domy. „Změnou způsobu seče jsme zaznamenali větší množství drobných ptáků, hmyzu i hlodavců,“ dodává. 

Ve městě jsou také tři květné louky. „Ty zakládáme na místech třeba po stavbě nebo na dlouho nevyužívaných, zanedbaných, po terénních úpravách. Je třeba se ovšem připravit na to, že první dva roky jsou takové louky opravdu nevzhledné, jsou řídké a bez květů. Rozhodně však není dobré měnit už existující trávník na květnou louku,“ upozorňuje Gregorová s tím, že k takto upraveným plochám se občané vyjadřují vesměs kladně. Další možností jsou také letničkové záhony, které je však nutné obehnat plůtky, aby po zaseté ploše neběhaly děti nebo na ně nevjížděla auta. 

Stejně jako v Jablonci se však také v Jihlavě potýkají se stížnostmi na malou četnost sečí, kdy si obyvatelé stěžují, že plochy zarostlé vysokou travou jsou plné alergenů a klíšťat, jsou znečištěné exkrementy, které z vysoké trávy majitelé psů nevybírají. V Jablonci nad Nisou na základě návrhu OV Mšeno byla letos vynechána jedna seč na louce u mšenského Kauflandu a počítá se s tím, že nová květná louka bude založená v příštím roce ve Mšenském parku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

12:05 Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k opatřením proti HHC a podobným drogám.