Primátor Hrabálek: Hradec Králové poslal finanční pomoc na opravu školky v partnerském Černihivu

23.09.2022 16:47

Na opravu oken mateřské školky ve válkou poničeném ukrajinskému Černihivu posílá Hradec Králové 300 tisíc korun. Využije k tomu příspěvky, které na transparentní účet města poslali lidé na obnovu partnerského města.

Primátor Hrabálek: Hradec Králové poslal finanční pomoc na opravu školky v partnerském Černihivu
Foto: ODS
Popisek: Alexandr Hrabálek

Černihiv byl v prvních týdnech ruské agrese jedním z nejvíce zasažených měst, nyní se toto téměř třísettisícové město na severu Ukrajiny pomalu vrací do normálního života. 

Anketa

Jak budete volit v komunálních volbách?

hlasovalo: 11074 lidí

Ani ne týden po zahájení ruské agrese město Hradec Králové uvolnilo dva miliony korun na pomoc Ukrajině a ukrajinským občanům, kteří utekli před válkou. Na jaře se ze sbírkového účtu podařilo pořídit speciální hloubkové čerpadlo, které bylo potřeba koupit pro obnovení dodávek vody v Černihivu. „S primátorem Černihivu jsme si pak několikrát psali ohledně další možné pomoci ze strany Hradce Králové a začátkem září nás oslovil s konkrétním požadavkem přispět na opravu poničené mateřské školky č. 14 Malyatko. Je nám jasné, že dar ve výši 300 tisíc korun nebude stačit na kompletní práce spojené s opravami ve školce, ale přátelé v Černihivu jistě ocení jakoukoliv pomoc, obzvláště nyní před blížící se zimou. Velmi si vážíme příspěvků, které lidé z našeho města a okolí na sbírkový účet poslali, a moc jim za to děkuji,“ říká primátor Hradce Králové Alexandr Hrabálek.

Shodou okolností si Černihiv dnes, 21. září, připomíná 79. výročí osvobození města během II. světové války. V současné době však v Černihivu probíhá diskuse, zda termín nestanovit k některému jinému významnému datu, jako například udělení magdeburských práv městu v roce 1623. Více ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…