Primátor Hřib: Kromě technologií tady produkují například i včelí med. Paráda

12.07.2021 19:02

Komentář na facebookovém profilu k Prusa Research 3D printers.

Primátor Hřib: Kromě technologií tady produkují například i včelí med. Paráda
Foto: Screen Facebook
Popisek: Primátor Zdeněk Hřib na sáňkách

Smekám před vynalézavostí a vizionářstvím lidí, jako je Josef Průša a jeho tým z Prusa Research 3D printers.

Návštěva jejich "farmy" na 3D tiskárny v Holešovicích je skoro jako návštěva budoucnosti. Nekonečné řady tiskáren tu totiž tisknou další nové tiskárny, které pak míří k zákazníkům do celého světa (jako ajťák a Pirát pak navíc velmi oceňuji, že tvoří open-source).

Není divu, že se letos stal Josef Průša českým podnikatelem roku (předtím vyhrál krajské kolo v Praze). Přitom na začátku tohohle českého úspěchu nestáli žádní velcí investoři nebo velký kapitál.

První součástky na tiskárny balil Josef Průša ještě ve sklepě do krabic od pizzy. Úspěch se tak zrodil postupně z vytvalosti a z důvěry v originální myšlenku.

Další inspirací je, nakolik si u Průši zakládají na důvěře v šikovné lidi. Protože jak říká sám Josef Průša: "Moje firma bude jenom tak dobrá, jak jsou dobří moji lidé." To mi přijde jako skvělé motto, které lze vztáhnout vlastně na všechno. V naší společnosti zkrátka potřebujeme dávat šanci podobným šikovným lidem a srdcařům. Má to smysl a nese to ovoce.

A o čem jsme vlastně v Průša Research společně jednali? Bavili jsme se o jejich zájmu přemístit výrobu do větších prostor, protože ty současné už jim nestačí. Moc se mi líbí jejich záměr, který by chtěli v nových prostorách uskutečnit. Nechtějí uzavřené ghetto, ale místo s nabídkou komunitních služeb, s přednáškovými sály nebo s otevřenou dílnou Průša lab. Tam by si každý mohl zkoušet tiskárny a další nářadí dle libosti.

Už při návštěvě Průšova sídla na současné adrese jsem se ale přesvědčil, že tady není nic nemožné. Kromě technologií tady produkují například i včelí med nebo chovají alpaky a ovce. Prostě paráda.

Moc podobným lidem a projektům fandím. Držím palce!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.