Primátor Hřib: Prohloubení vztahů s Tchaj-pejí bude pro obě strany velmi přínosné

14.01.2020 10:48

Hlavní město uzavřelo s Tchaj-pejí sesterskou smlouvu. Společná memoranda podpoří například oblast smart cities, turismu i vědy a výzkumu.

Primátor Hřib: Prohloubení vztahů s Tchaj-pejí bude pro obě strany velmi přínosné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský primátor Zdeněk Hřib

Pondělní odpoledne se stalo významné pro vztahy mezi Tchaj-pejí a hlavním městem Prahou. Primátor Zdeněk Hřib a starosta Tchaj-peje Wen-je KO podepsali v Brožíkově sále Staroměstské radnice sesterskou smlouvu a několik memorand týkajících se spolupráce v mnoha oblastech – například kultury, ekonomiky, vzdělávání nebo turismu. Zároveň dojde i k prohloubení spolupráce v oblasti smart technologií. Byla uzavřena dohoda v oblasti ekonomické spolupráce mezi firmami MiTAC a Monet+.

Delegaci z Tchaj-peje přijal primátor hl. m. Prahy a další představitelé vedení metropole ve Staroměstské radnici. Při ceremoniálu pak byl povýšen vztah mezi oběma hlavními městy na úroveň sesterství. V něm se Praha i Tchaj-pej zavázaly ke spolupráci v oblastech podpory přátelských a mezilidských kontaktů, ekonomické a obchodní výměny, kultury, vzdělávání, vědy a výzkumu či zdravotnictví.

„Jsem přesvědčený, že prohloubení vztahů s Tchaj-pejí na úroveň sesterské smlouvy bude pro obě strany velmi přínosné. I přes nespornou geografickou vzdálenost nás totiž pojí sdílené demokratické hodnoty, úcta k základním lidským právům a kulturním svobodám, a tak se můžeme od sebe mnohému naučit a vzájemně se inspirovat. Obě velkoměsta navíc ve svém regionu aspirují na to stát se lídry v oblasti smart city a inovací, kde vidím velký potenciál do budoucnosti,“ uvedl primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib.

Dále byla podepsána také tři memoranda. Ta se týkají spolupráce mezi zoologickými zahradami v Tchaj-peji a Praze, dále Prague City Tourism a Tchaj-pejí v oblasti turismu a výměny zkušeností v rámci chytrých technologií a městských inovačních projektů.

„Právě jsme podepsali sesterskou smlouvu z Tchaj-pejí. Věřím, že spolupráce bude přínosná a nebude zatížena politickými klauzulemi jako u smlouvy s Pekingem, která byla vypovězena. Tchaj-wan je několikanásobně větším investorem v České republice než Čínská lidová republika, navíc ctí principy svobody a demokracie,“ dodal předseda zastupitelského klubu Spojených sil pro Prahu Jiří Pospíšil.

„Sesterské smlouvy by nikdy neměly být předmětem vydírání nebo výhružek. Jsem rád, že jsme se dneškem vrátili k jejich pravému účelu: otevřít bránu k novým možnostem, spojovat lidi a inspirovat se vzájemně tím, co dělá naše města moderními metropolemi příjemnými k žití,“ řekl na závěr předseda zastupitelského klubu Prahy Sobě Jan Čižinský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.