Primátor Hřib: Varianta omikron je reálný problém nadcházejících dní

23.12.2021 8:35 | Tisková zpráva

Světová zdravotnická organizace (WHO) upozorňuje na vysokou nakažlivost varianty koronaviru omikron v Evropě. Vedení metropole žádá Pražany, aby se i o svátcích očkovali a využili možnosti testování před návštěvou rodiny nebo známých.

Primátor Hřib: Varianta omikron je reálný problém nadcházejících dní
Foto: Hana Brožková
Popisek: Pražský primátor Zdeněk Hřib

Očkovaní, rozočkovaní a lidé mladší 18 let mohou využít testování zdarma metodou PCR, kdokoliv se pak může otestovat na základě žádanky od praktického lékaře v případě příznaků onemocnění. Testovací i očkovací kapacity v Praze jsou dostačující.

“Omikron tu je a hrozí, že se bude i v Praze masivně šířit. Proto je potřeba využívat všechny ověřené postupy ke zmírnění šíření nákazy. V tuto chvíli nikdo z nás nevíme, jakým způsobem přesně bude tato varianta fungovat. Právě proto je nutná obezřetnost. Žádám tedy všechny Pražany, aby se před sváteční návštěvou rodiny nechali otestovat PCR, nebo pokud pociťují jakékoliv příznaky, aby kontaktovali svého praktického lékaře,” říká Zdeněk Hřib primátor hl. m. Prahy.

Vzhledem ke včerejšímu upozornění na možný „výrazný a prudký nárůst“ nových případů koronaviru způsobený variantou omikron, které avizoval ředitel Světové zdravotnické organizace pro Evropu (WHO) Hans Kluge, vedení hlavního města Prahy vyzývá Pražany k obezřetnosti zejména o vánočních svátcích a v závěru tohoto roku. Omikron se podle WHO zatím rozšířil hlavně mezi mladými dospělými.

“Berte prosím v potaz aktuální zatížení nemocnic a duševní i fyzické vyčerpání všech lékařů i dalšího zdravotnického personálu. Pokud se naplní pesimistické scénáře šíření nákazy koronaviru ve variantě omikron, tak problémy se v nadcházejících dnech nemusí týkat jen lékařů, ale i fungování kritické infrastruktury. Proto věnujeme zvýšenou pozornost i očkování pracovníků klíčových pro zachování základních služeb pro občany, jako je třeba MHD nebo dodávky energií,” dodává Zdeněk Hřib.

Obvyklými symptomy, které variantu omikron provázejí, jsou v 89 procentech kašel, bolest v krku a horečka, uvedl Kluge. Velkou část nakažených tvoří lidé mezi 20 a 30 lety, kteří se nakazili v práci nebo při společenských akcích. Pro nejsnazší nalezení nejbližšího termínu na testování je možné využít web hlavního města Prahy covid.praha.eu.

“Kraje už několikrát prokázaly, že jsou schopné plnit svoji roli v rámci pandemie a měly by být zapojeny do přípravy opatření tak, aby je lidé chápali. Věřím, že to i tentokrát společně zvládneme” říká Zdeněk Hřib. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…