Primátor Hřib: Výstava na Staroměstském náměstí k 400. výročí bitvy na Bílé hoře

27.10.2020 12:09

Na pražském Staroměstském náměstí byla zahájena unikátní streetová výstava Bílá hora 1620 – Osudový mezník našich dějin.

Primátor Hřib: Výstava na Staroměstském náměstí k 400. výročí bitvy na Bílé hoře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský primátor Zdeněk Hřib

Na výstavních panelech najdou návštěvníci až do 19. listopadu ucelený přehled historických souvislostí spojených s touto významnou událostí. Zároveň byla výstava spuštěna i v online podobě ZDE. Partnerem výstavy společně s hlavním městem Prahou je Univerzita Karlova.

„Díky této výstavě v ulicích Prahy si můžeme připomenout 400. výročí bitvy na Bílé hoře. Na výstavních panelech se mohou návštěvníci seznámit s uceleným pohledem nejen na bitvu samotnou, ale i na události, které jí předcházely. Bitva na Bílé hoře je bezesporu významným mezníkem a důležitou součástí našich dějin a považuji za velmi přínosné si tyto události připomínat,“ uvedl pražský primátor Zdeněk Hřib.

„Názory historiků na význam bitvy se liší. Jisté je, že znamenala konec stavovského povstání proti císaři a následkem pak byla krutá poprava vůdců povstání na Staroměstském náměstí a odchod protestantských elit ze země. Byla také jednou z jisker, která zažehla plamen Třicetileté války. Jsme přesvědčeni, že bychom si měli toto výročí důstojně připomenout a využít ho k osvětě vztahující se k našim národním dějinám. Proto jsme s kolegy na univerzitě i dalšími historiky vytvořili vzdělávací projekt Bílá hora – Osudový mezník našich dějin v Praze,“ řekl autor koncepce a odborný garant Jan Royt, prorektor Univerzity Karlovy.

Anketa

Souhlasíte se zákazem vycházení od 21 do 5?

61%
39%
hlasovalo: 29132 lidí

Základem projektu je venkovní panelová expozice, jejímž záměrem je představit široké veřejnosti konfesně vyvážený pohled nejen na bitvu samotnou, ale také to, co jí předcházelo a její následky. Připomenuty jsou náboženské poměry v Evropě a v Čechách, pražská defenestrace místodržících, peripetie stavovského povstání, volba Fridricha Falckého českým králem, bitva samotná, potrestání stavů a počátky i důsledky Třicetileté války.

Na každém panelu je vedle textu také hlavní obrazový motiv souznící s tématikou příslušného panelu. Doplňuje jej několik menších vyobrazení, převážně osobností zainteresovaných v příslušných událostech. Prostřednictví QR kódů se návštěvník seznámí s dalšími údaji a bude moci na svém chytrém telefonu či tabletu sledovat i krátká videa z míst s bitvou spojených, která autoři výstavy natočili.

Projekt obsahuje jak venkovní expozici v centru Prahy, tak trvalý webový portál (ZDE), určený všem zájemcům o historii, který bude kromě mnoha informací obsahovat i zajímavý audiovizuální obsah.

Na projektu spolupracuje Univerzita Karlova v Praze svým odborným zázemím. Odborným garantem projektu je Jan Royt, prorektor pro tvůrčí a ediční činnost Univerzity Karlovy s kolektivem historiků a na výstavě spolupracoval i historik Petr Blažek.

„Tuto výstavu ve veřejném prostoru jsme úmyslně situovali do samotného centra na Staroměstské náměstí, kde se dějiny související s Bílou horou odehrávaly,“ popsal Lukáš Nádvorník z pořádající společnosti Media park a dodal: „Formu jsme upravili tak, aby mohli návštěvníci zhlédnout výstavu bezpečně i v těchto časech. Buď venku při procházce, nebo na internetu.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

12:12 Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k pokusům mobilních operátorů zasahovat do politiky