Primátor Jiránek: Obnova zelených ploch v Kladně a okolí je důležitá

19.01.2020 20:33

Kladenská Bukovka se změní v krajinný park, práce začnou již v letošním roce.

Primátor Jiránek: Obnova zelených ploch v Kladně a okolí je důležitá
Foto: Daniela Černá
Popisek: Předseda Svazu měst a obcí ČR Dan Jiránek v Olomouci

Město Kladno plánuje přeměnit neudržovanou přírodní lokalitu Bukovka nedaleko centra města v krajinný park. Ten by se měl stát další možností pro rekreaci obyvatel i návštěvníků města. Nejen estetické, ale i funkční úpravy se dotknou i zbytku Ostroveckého údolí. Práce začnou již letos a v rozpočtu je vyčleněn milion korun.

Město Kladno hodlá revitalizovat dnes zpustlý sad Bukovka v Podprůhonu i zbytek Ostroveckého údolí. K dispozici již má kompletně zpracovanou studii úprav. Letos se bude pracovat především na vegetační obnově a také na projektové dokumentaci pro komplikovanější objekty, například cesty a odvodnění. Cílem projektu je vytvoření údržbově nenáročného krajinářského parku.

„Obnova zelených ploch v Kladně a okolí je důležitá, a to z několika důvodů. Zelené plochy zlepšují ovzduší ve městě a poskytují příjemné prostředí pro relaxaci všech věkových skupin obyvatel. Bukovka je velké území, které dotváří vzhled města a poskytuje prostor pro různorodou faunu i floru. V  rozpočtu města jsou investice do zeleně a péče o ni samozřejmou položkou,“ řekl Dan Jiránek, primátor města Kladna.

„Ostrovecké údolí postupně nabídne svým návštěvníkům nové zajímavé výhledy, ale také pestřejší vegetaci, luční kvítí nebo ovocný sad. Součástí plánovaných úprav je i práce s povrchovou vodou a vytvoření tůněk. Právě voda, respektive hlavně odpadní vody, jsou nejen v tomto údolí klíčovým tématem,“ říká zastupitelka a předsedkyně výboru pro rozvoj Anna Gamanová.

Hygienicky a esteticky nevyhovující řešení povrchové kanalizace je věc, která se v údolí vyřešit musí, protože především během přívalových dešťů se zde hromadí nepříjemné znečištění. Velkým potenciálem zůstává existující retenční nádrž. Město bude prověřovat různé varianty její úpravy s ohledem na náklady. Samozřejmostí jsou dílčí úpravy cest, postupné doplnění laviček či dalšího mobiliáře. Finální umístění bude určeno po vegetačních úpravách, až se projeví, jaká místa návštěvníci vyhledávají a užívají. Ve studii autoři také určili místo vhodné pro psí louku i prostor, kde by mohl být také malý tréninkový okruh pro jízdu na kole. Úpravy sadu již probíhají a budou pokračovat plynule po dobu vegetačního klidu dokonce března. Zahrnují pro čištění sadu od náletových dřevin, inventarizaci hodnotných ovocných stromů a dílčí dosadby mimo prostor sadu. Nutné je také začít komunikovat se zahradnictvími a zajistit odpovídající odrůdy ovocných dřevin. Kromě práce s vegetací bude potřeba i úklid černých skládek odpadu ve vyřezaných částech sadu.

„V rozpočtu jsme přímo pro Bukovku letos vyčlenili jeden milion korun. Ten pokryje vegetační úpravy a další projektové práce,“ informoval kladenský radní pro rozvoj Lukáš Hanes.

Údolí postupně nabídne svým návštěvníkům nové zajímavé výhledy, pestřejší vegetaci, luční kvítí či ovocný sad.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

11:04 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.