Primátor Jiránek: Problematická místa se musí přesně identifikovat

20.03.2019 4:33

Kladno už podle Krajského úřadu Středočeského kraje nebude celé bezdoplatkovou zónou. Sociálně nežádoucí jevy tu ale jsou, kde konkrétně, město analyzuje.

Primátor Jiránek: Problematická místa se musí přesně identifikovat
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Dan Jiránek

Krajský úřad Středočeského kraje v pátek zrušil kladenské opatření obecné povahy (OOP) o vyhlášení oblasti se zvýšeným výskytem sociálně nežádoucích jevů. V praxi znamenalo, že ti, co se do Kladna nově přistěhovali, nedostávali doplatky na bydlení. Opatření nebude platit od 1. dubna 2019. Obchodu s chudobou je však třeba zabránit, Kladno proto už připravuje nové řešení.

U kladenského primátora se tak hned v pondělí uskutečnilo jednání k aktuální situaci. Dohodlo se na něm, že dojde k analýze sociálně nežádoucích jevů v Kladně, na jejímž základě se připraví žádost o nové OOP. Účelové stěhování za doplatky na bydlení, tedy obchod s chudobou, totiž nelze tolerovat. Musí se ale přesně říct, kde jsou problémy. 

"Od začátku říkám, že je úsměvné, aby nějaké nařízení říkalo, že se doplatky na bydlení nemají vyplácet například na hřbitově, ve školách, školkách či obchodech. Tam nikdo nebydlí a nemůže se tam tedy nikdo ani účelově stěhovat za doplatky za bydlení," říká primátor statutárního města Kladno Dan Jiránek a dodává: "OOP chápu jako jediný aktuálně možný nástroj, jak zabránit stěhování z ubytoven za dávkami jinam, ale problematická místa se musí přesně identifikovat. To se teď v Kladně chystáme udělat."

"Magistrát chce nyní důkladně zanalyzovat situaci. Prověřit se musí mimo jiné to, kde v Kladně nejčastěji dochází k přestupkům například v oblasti občanského soužití či proti obecnímu nebo soukromému majetku apod.," říká statutární náměstek primátora města Kladno Tomáš Kutil a dodává:  "V dané věci se proto má v brzké době uskutečnit jednání se subjekty, kterých se daná oblast týká - s městskou policí, Úřadem práce ČR a věcně příslušnými odbory magistrátu."

Palčivost dané věci dokládá počet municipalit, které už bezdoplatkové zóny vyhlásily nebo se chystají vyhlásit. Podle dostupných informací je jich víc než osmdesát. Až na Kladno a Ústí nad Labem se však vždy jedná o konkrétní přesně specifikované lokality daného města. Fakt, že se celé Kladno v minulosti označilo za oblast se zvýšeným výskytem sociálně nežádoucích jevů, tedy za jakési ghetto, kritizovali senátoři. Podali kvůli tomu stížnost k Ústavnímu soudu, který dosud nerozhodl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

17:04 Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.