Primátor Ryška: Cyklostezka dokončena s půlročním předstihem

14.11.2022 19:09

Od pátku 11. listopadu je v režimu předčasného užívání cyklostezka G04 vedoucí podél řeky Jihlavy mezi ulicemi Mlýnská a Helenínská.

Primátor Ryška: Cyklostezka dokončena s půlročním předstihem
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Cyklostezka, která se začala stavět v dubnu letošního roku, je místo května 2023 otevřená už od listopadu 2022. Firmě Skanska a.s. se podařilo dílo dokončit o šest měsíců dřív. 

Anketa

Kdo má větší „škraloup“ z dob minulého režimu?

6%
89%
hlasovalo: 30796 lidí
Hlavní výhodou nové dopravní stavby je propojení poslední chybějící části cyklostezky vedoucí podél řeky Jihlavy. „Lidé se vyhnou nebezpečné frekventované Polenské ulici a nebudou se muset ani proplétat mezi zaparkovanými auty po okolních ulicích v kopcovitém terénu na Kalvárii,“ uvedl primátor Jihlavy Petr Ryška.

„Projektová dokumentace se připravovala od roku 2018, původně se mělo začít stavět už v roce 2021, nakonec se ale stavba zahajovala letos v dubnu,“ rekapituluje přípravy stavby cyklostezky Zuzana Koutná z odboru rozvoje města a zároveň chválí velmi dobrou spolupráci se stavební firmou Skanska a také komunikaci se zahrádkáři. „Po prvotních neshodách se komunikace i spolupráce se zahrádkáři velmi zlepšila a jsme rádi, že jsme si vzájemně vycházeli vstříc. Stavební firma navíc odvedla skvělou práci v rekordním čase a v perfektní kvalitě,“ doplnila Zuzana Koutná.

Úsek u Plastikovu byl posledním chybějícím článkem v jihlavské části cyklotrasy Jihlava-Třebíč-Raabs. Stezka podél řeky Jihlavy od Mlýnské ulice až po lávku v Helenínské ulici měla stát původně 38 milionů korun vč. DPH. „Ač neradi, museli jsme především kvůli nestabilnímu podloží a záporovému pažení zaplatit za dílo víc,“ vysvětlil zastupitelům už červnu tehdejší náměstek primátorky pro rozvoj města a dnešní primátor Petr Ryška. Zastupitelé Jihlavy na vícepráce uvolnili v červnu částku 11,9 milionu korun. Celkově tak město za stavbu zaplatí včetně DPH bezmála 50 milionů korun. Investiční akce je spolufinancována z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). Celková výše schválené dotace je 33,2 mil. Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gregorová (Piráti): Nesmíme dopustit, že eurovolby rozhodne Putin a strach

14:04 Gregorová (Piráti): Nesmíme dopustit, že eurovolby rozhodne Putin a strach

Europoslanci odsuzují ruské pokusy o vměšování do dění v Evropském parlamentu a nadcházejících evrop…