Primátor Staněk: Prohlášení ke kauze expozice dějin správy a samosprávy

10.11.2017 17:35

Dovolte mi, abych reagoval na situaci, která tento týden nastala v souvislosti se zveřejněním jedné dílčí smlouvy.

Primátor Staněk: Prohlášení ke kauze expozice dějin správy a samosprávy
Foto: archiv primátora
Popisek: primátor Olomouce doc. Mgr. Antonín Staněk, Ph.D. (ČSSD)

Jsem zcela šokován tím, jak se z dobrého záměru, vinou nesmyslného vytržení dílčího dokumentu bez uvedení souvislostí, stal nástroj účelového honu na lidi. Musím se od situace, která cíleně poškozuje dvě konkrétní jména mých předchůdců v pozici primátora, zcela distancovat. S takovou situací opravdu nemohu souhlasit. Jde o zcela transparentní projekt schválený Radou města Olomouce, který se zaměřuje na prezentaci historie správy a samosprávy města. Nejde o dvě jména, ale o chystanou galerii všech představitelů, kteří historicky v čele města Olomouce stáli.

Záměr zřídit stálou expozici o historii správy a samosprávy Olomouce jsem osobně inicioval a avizoval jej už při uložení urny s popelem prvního polistopadového primátora Olomouce Milana Hořínka. Jsem přesvědčen, že město s tak bohatou historii jako je Olomouc, si ji prostě připomínat musí.

Chci poděkovat standardním médiím, která většinou tuto pseudokauzu popisují objektivně. Horší je sféra sociálních sítí, kde situace zcela jasně ukazuje nesmyslnost zveřejňování dílčích smluv bez znalosti kontextu. Veřejná zakázka je v souladu se zákonem. Pokud pak ale sociálními sítěmi koluje jedna jediná objednávka bez dalšího kontextu, vyvolává to zcela absurdní a nepravdivé mínění, které je dál účelově politicky zneužíváno, proti čemuž je nutné se jednoznačně ohradit.

Jsem přesvědčen, že projekt čtvrté stálé expozice je zcela relevantní projekt. Jde v první řadě o posílení historického a edukačního působení symbolu dějin města. Na expozici, která navazuje na tři další stálé výstavy, se podílí architekt a tým historiků. Galerie, která bude součástí expozice, zahrnuje portréty dvaadvaceti představitelů města, přičemž náklady na pořízení portrétů žijících osob jsou 80 tisíc korun a na portrét předchůdců pak 20 tisíc korun bez DPH. Reálné náklady města na přípravu expozice však budou ve výsledku zcela jiné, tedy nižší, protože se do přípravy expozice zapojují soukromí donátoři. Jde o autorem signovaná díla, která budou majetkem statutárního města Olomouce. Rozhodnutí městské rady souvisí s tím, že si v příštím roce připomínáme výročí 100 let od vzniku republiky a také 170 let od přijetí zásad volené samosprávy města na jaře roku 1848.

A ještě mi dovolte malý dovětek k výběru autora portrétů – respektovaný umělecký fotograf Jadran Šetlík je autorem kompletní galerie primátorů města Brna či autorem portrétů několika primátorů a primátorek Prahy.

Přehled součástí připravované expozice:

6 uměleckých portrétních fotografií na plátně - Břetislav Baran, Ing. Ivan Kosatík, Ing. Martin Tesařík, Martin Novotný, JUDr. Martin Major, MBA, doc. Mgr. Antonín Staněk, Ph.D.

16 na plátno přenesených starých ateliérových fotografických portrétů - období 1848 – 1918: Franz Kreiml, Franz Hein, Dr. Karl Schrötter, Josef von Engel, Karl Brandhuber Období 1918 – 1939: JUDr. Karel Mareš, JUDr. Richard Fischer Období 1945 – 1989: Václav Stibor – Kladenský, Jan Kučera, Ladislav Bernatský, Antonín Eliáš, Josef Drmola, František Řeháček, JUDr. Jan Tencian, Ing. Josef Votoček Období po roce 1989: Mgr. Milan Hořínek, Ph.D.

22 doprovodných popisků na dolních rámech portrétů

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

10:21 Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

Klimatická změna, přijetí eura nebo svoboda volného pohybu – témata, o kterých ve Sněmovně u výročí …