Primátor Staněk: V Olomouci chceme víc regulovat nákladní tranzitní dopravu

09.11.2017 9:16

V místech, kde je to možné, chce město odklonit nákladní tranzitní dopravu. Zklidnění by se dočkala západní a jižní část města. Princip nového dopravního značení a stanovení tranzitních tras pro vozidla s hmotností nad 12 tun odsouhlasili radní na svém zasedání.

Primátor Staněk: V Olomouci chceme víc regulovat nákladní tranzitní dopravu
Foto: archiv primátora
Popisek: primátor Olomouce doc. Mgr. Antonín Staněk, Ph.D. (ČSSD)

„Nákladní dopravu není možné zcela eliminovat. Nemůžeme omezit zásobování důležitých průmyslových podniků, ale v trasování jsme dospěli ke shodě s dopravní policií,“ vysvětlil náměstek primátora Aleš Jakubec. Nová trasa využívá především páteřní komunikace a vyhne se například Erenburgově ulici.

Zpracování projektové dokumentace pro nové směrování tranzitní nákladní dopravy si vyžádá náklady v hodnotě kolem 250 tisíc korun. „Po zpracování projektové dokumentace je třeba získat souhlas dopravní policie a vlastníků dotčených komunikací, kterými jsou mimo město i stát a Olomoucký kraj,“ podotkl náměstek Jakubec.

Samotné osazení dopravními značkami se odhaduje na 13 milionů korun. Nejvyšší náklady si vyžádá přeznačení dálničního tahu D35, který bude nákladní dopravu patřičně navádět. Na celkové částce se velkoplošné značení podílí 11 miliony. Nové dopravní značení vytýčí jiné tranzitní dopravní trasy během příštího roku.

„Ukazuje se, že aby se stejné zklidnění povedlo v severní a východní části města, bude pro nás klíčové maximální úsilí vedoucí k dokončení zásadních komunikací, jako jsou východní tangenta a severní spoj,“ zdůraznil primátor Antonín Staněk.

Olomouc začala již dříve s regulací tranzitní nákladní dopravy, když ji omezila ve Foersterově ulici a v centru města, kam nesmí vjet automobily s hmotností přesahující 12 a šest tun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…