Primátor Staněk: Výběr materiálů pro historické schody jsme konzultovali s Národním památkovým ústavem

18.07.2017 21:40

Bezmála deset metrů dlouhé schodiště, které spojuje vysoko položené Blažejské náměstí se vstupem do Bezručových sadů, se včera změnilo ve staveniště. Celé schodiště, které bylo v nevyhovujícím technickém stavu, bude demontováno a jeho kamenné bloky, tedy jednotlivé schody budou očištěny a repasovány. Celá akce může přinést také velmi zajímavé informace - o historicky cennou lokalitu se totiž zajímají i archeologové.

Primátor Staněk: Výběr materiálů pro historické schody jsme konzultovali s Národním památkovým ústavem
Foto: archiv primátora
Popisek: primátor Olomouce doc. Mgr. Antonín Staněk, Ph.D. (ČSSD)

Ze schodiště budou nejprve postupně demontovány objemné kamenné schody. Ty, jejichž technický stav to dovolí, budou odborně očištěny a repasovány. „Při rekonstrukci se budeme snažit zachovat co nejvíce původních schodů, byť by šlo třeba jen o jejich části,“ uvedl primátor Antonín Staněk. Zásadně poškozené schody pak budou nahrazeny novými bloky ze žuly. „Výběr materiálu, který bude na výrobu nových částí schodů použit, naši odborníci konzultovali s Národním památkovým ústavem a s odborem památkové péče, jednání se účastnil i zástupce příslušné komise městské části,“ vysvětlil primátor Staněk. Podrobný průzkum napovídá, že vyměnit bude třeba až čtyřicet procent schodů.

V dalších fázích práce budou vybetonovány schodnice, do kterých budou nově osazeny očištěné a repasované kamenné bloky. V současnosti není známo, jak jsou původní schody uloženy, ukáže se to právě při jejich demontáži, pravděpodobně jsou ale pouze uložené na štěrku. Součástí stavby je i přeložka kabelu nízkého napětí ze stávající nadzemní ocelové trubky do plastové trubky z PVC, která bude umístěna pod kamenné schodiště. Náklady na přeložku činí zhruba 102 tisíce korun. Celkové náklady na rekonstrukci schodiště včetně DPH budou asi 1,86 milionu korun.

Součástí rekonstrukce bude i průzkum pod schodištěm ze strany archeologů z Národního památkového ústavu. Místo je historicky významné, stával zde jeden z důležitých středověkých komunikačních prvků, Blažejská brána. „Rekonstrukci budeme sledovat. Jednak jde o místo, kde stála Blažejská brána, o které se dochovalo poměrně málo informací, a navíc se jedná o lokalitu, intenziovně osídlenou už od 9. a 10. století,“ uvedl Pavel Šlézar, vedoucí odboru archeologie Národního památkového ústavu v Olomouci.

Základní data:

  • rozměry schodiště – šířka 4-5 metrů, délka cca 9 metrů
  • stavební práce bude realizovat firma Kámen Morava, s.r.o., která byla vybrána na základě výběrového řízení, které odboru správy městských komunikací a MHD administroval odbor investic
  • vysoutěžená cena díla je 1.856.845,44- Kč včetně DPH
  • zahájení stavebních prací 17. 7. 2017, předpokládané dokončení 22. 10. 2017, po celou dobu oprav bude schodiště pro veřejnost uzavřeno

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…