Primátor Svoboda: Izraelský velvyslanec navštívil České Budějovice

11.06.2021 5:35

J.E. Daniel Meron, velvyslanec Izraele v České republice zavítal v úterý 8. června na českobudějovickou radnici, kde se setkal s primátorem Jiřím Svobodou.

Primátor Svoboda: Izraelský velvyslanec navštívil České Budějovice
Foto: archiv primátora
Popisek: primátor Českých Budějovic Jiří Svoboda (ANO)

Poděkoval městu za solidaritu, kterou vyjádřilo vyvěšením izraelské vlajky 18. května, kdy země čelila útokům Hamásu a dalších teroristických organizací.

Anketa

Je správné, že Facebook smazal stránku poslance Lubomíra Volného?

11%
84%
hlasovalo: 16174 lidí

Pan velvyslanec děkoval už dříve dopisem, kde zmínil, že České Budějovice tak navázaly na hrdou českou tradici, která začala s Tomášem Garrigue Masarykem a ujistil, že o projevech solidarity ze strany vedení města i jeho občanů vědí lidé po celém Izraeli a velice si jich cení. Součástí dnešní návštěvy byla i prohlídka Letiště České Budějovice v Plané.

„Právě tady byl v květnu 1948 zahájen přeškolovací výcvik izraelských letců na letouny Avia S-199. Frekventanty byli většinou letci s válečnými zkušenostmi. Mezi květnem a říjnem prošlo kurzem 33 izraelských stíhačů. Výsledkem práce československých instruktorů a píle frekventantů, mezi nimiž byl také budoucí prezident státu Izrael Ezer Weizman, byly vynikající výsledky, kterých v rámci výcviku dosahovali. I pro samotné letiště šlo o významnou etapu v historii,” uvedl primátor Jiří Svoboda.

Během návštěvy pan velvyslanec také představil putovní výstavu s názvem Záhadné pouto, která vznikla k výročí 30 let od znovuobnovení diplomatických vztahů mezi tehdejším Československem a Izraelem a hovořil i o možnosti jejího zapůjčení do Českých Budějovic.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Zdravotnický systém musíme nastavit tak, abychom nemuseli řešit jenom následky

18:09 Premiér Fiala: Zdravotnický systém musíme nastavit tak, abychom nemuseli řešit jenom následky

Předseda vlády Petr Fiala vystoupil v úterý 23. dubna 2024 s projevem na 3. summitu Zdravotnického d…