Primátor Svoboda: Střední školy získají mimořádný neinvestiční grant

13.04.2023 7:17 | Tisková zpráva

Hlavní město poskytne středním školám dotaci ve výši 15,7 milionu korun z Operačního programu Jan Amos Komenský Ministerstva školství ČR. Tyto neinvestiční transfery jsou určené na rozvoj otevřeného vzdělávacího systému, který bude díky nim více schopný reagovat na nejrůznější změny. Poskytnutí grantu v úterý schválili pražští radní.

Primátor Svoboda: Střední školy získají mimořádný neinvestiční grant
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Svoboda (SPOLU)

Finanční prostředky hlavní město poskytuje středním školám s cílem zvyšování kvality, inkluzivity a účinnosti systémů vzdělávání a zajišťování rovného přístupu k nim. Zároveň program počítá s usnadněním vzdělávací mobility znevýhodněných skupin.

Anketa

Který z uvedených lídrů má vaši největší důvěru?

hlasovalo: 11604 lidí

„Podpora školství a obecně vzdělávání je jednou z našich priorit. Schválení dotace pro střední školy ve výši přes 15 milionů korun vítám, je to krok správným směrem a důkaz, že nové vedení pražské radnice bere tuto oblast vážně,“ říká primátor Prahy Bohuslav Svoboda.

Smyslem programu je vybavit mladé lidi znalostmi a dovednostmi tak, aby dokázali svůj potenciál v co nejvyšší míře v dynamicky se měnícím světě využít ve prospěch nejen svého vlastního rozvoje, ale i ve prospěch rozvoje společnosti. Tyto finanční prostředky jsou důležitým krokem v podpoře rozvoje vzdělávání v hlavním městě a jsou velkou pomocí pro střední školy. Město bude nadále podporovat vzdělávání pro všechny pražské studenty, včetně těch nově příchozích.

„Přestože nejsem nevětší fanoušek přerozdělování a dotačních systémů, považuji za rozumné vyčerpat pro pražské školství peníze z Operačního programu Jan Amos Komenský tak, aby přispěly k naplnění měnících se požadavků moderní doby,“ říká Zdeněk Kovářík, radní pro oblast financí, rozpočtu, fondů a podpory podnikání.

Vzdělávání je jedna z klíčových hodnot pozitivního společenského a ekonomického rozvoje. Původní role formálního vzdělávání se s příchodem výzev 4. průmyslové revoluce výrazně mění a vyžaduje intenzivnější spolupráci mezi školami, studenty, zřizovateli škol a dalšími aktéry. Cílem je vytvoření a rozvoj otevřeného vzdělávacího systému, který reaguje na měnící se prostředí a který poskytne vzdělávání v celoživotní perspektivě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Vláda na plnění svých politických cílů jmenovala vojáka

12:28 Vích (SPD): Vláda na plnění svých politických cílů jmenovala vojáka

Česká republika má mít nově vládního koordinátora strategické komunikace (STRATCOM). Na pozici vláda…