Primátor Wolf: Společnosti Obce v datech a Deloitte zkreslují reálný život zejména příhraničních měst

16.08.2019 22:13

Vyjádření primátora Karviné k závěrům žebříčku kvality života

Primátor Wolf: Společnosti Obce v datech a Deloitte zkreslují reálný život zejména příhraničních měst
Foto: Daniela Černá
Popisek: Primátor Karviné Jan Wolf

Také v letošním roce zveřejnily společnosti Obce v datech a Deloitte žebříček kvality života. Připomínky Karviné z loňského roku k nastavení hodnotících indexů a samotnému způsobu hodnocení zůstaly nevyslyšeny. K výsledkům letošního ročníku se vyjádřil primátor města Jan Wolf (ČSSD):

„S umístěním v žebříčku kvality života Obce v datech zásadně nesouhlasím, tento průzkum nás velmi poškozuje. V prvé řadě nerozumím tomu, jak může fungovat soukromý byznys z Evropských a státních dotací, který v konečném důsledku poškozuje města v České republice. Není přece možné, aby hodnocená obec s rozšířenou působností musela platit za konkrétní data k porovnání se sousedními obcemi. Výzkum je přeci dotován z rozpočtů Evropské unie a České republiky, jak se tedy na něm může dále obohacovat soukromá společnost?

Čemu už vůbec nerozumím, jsou indexy, jejich hodnoty a to jak k nim zástupci hodnotících společností došli. Co se skrývá za veřejně dostupnými zdroji z internetu? Proč se nedotazují přímo obcí? Jak je možné, že indexy není možné prověřit skutečnými čísly, tj. počty lékařů, škol, nemocnic a porovnat je tak s realitou a ostatním městy v okolí a doložit tak zjevné nepravdy. Jak může Karviná jako město se dvěma nemocnicemi, kdy jedna z nich pravidelně sbírá ocenění mezi nejlepšími nemocnicemi v rámci ČR (Karvinská hornická nemocnice), lázněmi, dvěma poliklinikami, celou řadou zdravotních středisek a obrovským množstvím praktických (index 3,5), dětských lékařů (index 3,7) či zubních lékařů, dopadnout jako město s vysoce podprůměrnou zdravotnickou vybaveností? Kolik nemocnic mají ve městě Říčany, že mají lepší index dojezdu do nemocnice než Karviná a lepší indexy praktických i dětských lékařů? V okruhu 30 km je v Karviné naopak asi nejvíce možností návštěvy nemocnic v celé ČR, protože je zde k dispozici více než 10 nemocnic – a to nepočítáme ty na polské straně.

U indexů ze skupiny „Materiální zabezpečení a vzdělání“ autoři průzkumu vůbec nepočítají s tím, že Karviná je hraničním městem a občané využívají služby za hranicemi. V dojezdové vzdálenosti do 30 minut jsou velká města Jastrzębie-Zdrój, Źory, Wodzisław Śląski nebo Cieszyn.

U indexu znečišťovatelů jsme na předposledním místě. Do jisté míry tomu rozumím, protože životní prostředí zde není optimální, na což však pravidelně upozorňujeme Ministerstvo životního prostředí a snažíme se apelovat, aby vešlo v jednání s polskou stranou a negativní vlivy proudící z polské strany k nám tak zmírnilo. Je ale také přinejmenším podivné, že města, kde jsou velké průmyslové podniky – jako např. Ostrava, Třinec či Litvínov – dopadla mnohem lépe. Navíc nebyla při hodnocení využívána aktuální data, ale informace z roku 2017.

Zastavil bych se rovněž i u indexů škol. V Karviné máme převis nabídky kapacity mateřských i základních škol nad poptávkou. Občanům nabízíme na rozdíl od řady jiných měst i jesle. Máme tady také fakultu Slezské univerzity a další vysokou školu, nabídku celého spektra 8 středních škol a dalších 30 v okruhu 30 km, v neposlední řadě pak i základní uměleckou školu. U nás děti za vzděláním nedojíždějí. Přesto se u této kategorie pohybujeme v polovině žebříčku.

Rozporovat bychom mohli opakovaně i další údaje, na které jsme v loňském roce společnost Obce v datech upozornili, bohužel k žádné nápravě nedošlo. Jako příklad absurdity uvádím, že v indexu uvedeném filtrem „levné vlastní bydlení“ je, stejně jako v jiných kategoriích, Karviná na 205. místě, přestože je evidentní, že zde jsou jedny z nejlevnějších bytů v ČR, což je pro autory žebříčku asi špatně.

O úrovni validity dat svědčí i jediný (!) faktor z oboru kultury, tj. multikina (ne divadla či vlastní provozovaná kina, knihovny, památkové objekty a expozice, muzea, galerie či domy kultury), kde Karviná není vůbec, přestože jsou v nedaleké Ostravě multikina hned dvě. O tom, že by měly o kvalitě života ve městě svědčit i možnosti volnočasových aktivit ve sportu a umění, to zjevně autory nezajímá a filtry tak zjevně funkční nejsou vůbec. Přesto mají Obce v datech odvahu své informace prezentovat jako nějakou hodnotu a měřítko.

Netvrdím, že Karviná je aspirantem na vítěze tohoto srovnání, máme tady mnoho problémů, kterých jsme si vědomi, a které se do průzkumu promítají, ale určitě nejsme město, které je jedno z nejhorších k žití v naší zemi. Je však s podivem, že ještě nikdo z žurnalistů nezjišťoval, za jakých okolností společnost Obce v datech vznikla a v jak krátkém časovém horizontu získala dotace. Chtěl bych také upozornit na to, kolik peněz nás daňové poplatníky stojí fungování společnosti “Obce v datech”, jinými slovy, kolika penězi je tato soukromá společnost ze státních institucí dotována. Jak vysoké náklady na tento průzkum jsou vynakládány fakticky? Kolik lidí se na průzkumu podílí a jak jsou honorováni?

Závěrem bych rád apeloval na Ministerstvo průmyslu a obchodu, coby partnera projektu,  aby pro město Karviná, dle průzkumu společnosti Obce v datech jedno z nejhorších měst v ČR k životu, zřídilo přímý finanční grant na nákup a rozvoj, například průmyslové zóny Barbora, a pomohlo tak zmírnit špatný stav v místní oblasti průmyslu a obchodu a podpořilo zdejší rozvoj nabídky práce a zvýšení zaměstnanosti.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Fialova vláda chce z Česka ostrov pracujících starců uprostřed Evropy

23:07 Schillerová (ANO): Fialova vláda chce z Česka ostrov pracujících starců uprostřed Evropy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důchodům.