Primátor Zámečník: Magistrát nabízí hlášení závad přes aplikaci Marushka

03.05.2019 8:39

Vyfotil, uložit, odeslat. Tak jednoduché to je. Liberecký magistrát uvedl v únoru do provozu novou aplikaci pro chytré telefony Marushka Photo.

Primátor Zámečník: Magistrát nabízí hlášení závad přes aplikaci Marushka
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Jaroslav Zámečník - liberecký zastupitel

Ta napomůže k tomu, aby se Liberec stal uklizeným a přívětivým městem.

Lidé mohou prostřednictvím mobilní aplikace Marushka odesílat postřehy k problémům ve veřejném prostoru, a ty se okamžitě přepošlou do telefonu zodpovědných úředníků. „Ti je  v tu chvíli vyhodnotí a bez odkladů zadají k řešení. Systém navíc umožňuje online kontrolu došlých podnětů na mapě. Každý se tak může kdykoli podívat, co se s nahlášenými požadavky zrovna děje,“ vysvětluje náměstek primátora pro technickou správu a informační technologie Jiří Šolc.

Primátor Jaroslav Zámečník věří v aktivní přístup Liberečanů. „Chytrý mobil má dnes každý stále při ruce,“ poznamenává Jaroslav Zámečník. Pro aplikaci Marushka se magistrát rozhodl kvůli tomu, že tento mapový portál dlouhodobě využívá i pro jiné agendy. Aplikace je určená pro systémy Windows, Android a iPhone a do telefonu si ji lze stáhnout běžným způsobem.

Slouží k ukládání obrázků s doplněnými souřadnicemi a krátkou poznámkou do společné databáze. „Správce projektu pak nastaví odesílání požadavků těm, kteří mají o problému vědět,“ doplňuje náměstek Jiří Šolc.

Stejnou aplikaci – Marushka, využívá od loňska i město Svitavy. Sousední Jablonec nad Nisou nabízí podobnou službu a během necelých čtyř let provozu už tam vyřešili přes hlášení z mobilu stovky závad a poruch na majetku města i porušení veřejného pořádku. Nejčastěji to byly připomínky ke stavu vozovek, dopravního značení a městského mobiliáře, ale také podněty k úklidu města nebo prořezu zeleně.

„Systém umožňuje také filtrovat data pro vybrané lokality a podle druhu požadavku,“ poznamenává Ondřej Vyskočil z Liberecké informační společnosti, a.s.  Přehled nahlášených požadavků se bude zobrazovat na mapovém portálu města https://www.liberec.cz/mapy/, požadavky bude možné hlásit i přes internet.

Aplikace je určená pro systémy Windows, Android a iPhone a do telefonu si ji lze stáhnout běžným způsobem. „Výhodou je stálá kontrola o stavu nahlášených podnětů ve veřejné mapě. Všichni účastníci tak neztratí přehled o aktuální situaci,“ uzavírá primátor města Jaroslav Zámečník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.