Primátor Žbánek: Elektromobily považuji za úžasný symbol technického pokroku

15.06.2020 14:01

Olomoucký primátor začne k pracovním cestám používat malý elektromobil.

Primátor Žbánek: Elektromobily považuji za úžasný symbol technického pokroku
Foto: anoolomouc.cz
Popisek: Miroslav Žbánek

Primátor Mirek Žbánek chce jít příkladem a ke služebním cestám v Olomouci a okolí začne již tento týden místo benzinového auta používat elektromobil. Vozidlo Škoda Citigo eIV pořídilo město z projektu Ekomob – čistá mobilita financovaného ministerstvem životního prostředí. Nový úsporný vůz představí primátor v sobotu dopoledne při srazu elektromobilů na Horním náměstí.

„Elektromobily považuji za velmi dobrou alternativu, z mého pohledu jsou výhodné pro ježdění po městě a okolí. Vnímám je nejen jako cestu k ekologičtější společnosti, ale coby fanda techniky i jako úžasný symbol technického pokroku,“ řekl primátor Žbánek. Pro delší a reprezentativní pracovní cesty mu bude i nadále sloužit větší vůz s konvenčním pohonem.

Nové vozidlo na elektřinu má kromě výrazného grafického polepu i speciální registrační značku začínající písmeny EL. Ta by měla po změně zákona v budoucnu umožnit elektromobilům jízdu v pruzích pro autobusy nebo úlevu na pořízení dálniční známky.

Plánem města je i tímto způsobem informovat občany o problematice udržitelné mobility a dopadech dopravy na životní prostředí. „Naším cílem je zlepšit dopravu, snížit její negativní vlivy na zdraví obyvatel a životní prostředí a tím zvýšit kvalitu života ve městě,“ dodal primátor Žbánek. Připomněl, že se naše země může inspirovat i zkušenostmi ze zahraničí, kde nedávno nastal velký boom elektromobilů, aniž by byl doprovázen odpovídajícím rozvojem příslušné infrastruktury. „Tomu bychom se u nás měli vyhnout, proto bych chtěl, abychom toto téma řešili komplexně. V rámci agendy Smart City bychom měli zajistit například dostatek nabíjecích stanic a třeba i multifunkční sloupy veřejného osvětlení se zdrojem elektrické energie pro elektromobily, elektrokola či koloběžky,“ zdůraznil primátor.

Magistrát v současné době využívá k dopravě vozidla s konvenčním pohonem. Rozvoj elektromobility ale zachytila olomoucká městská policie, která služebně využívá tři elektromobily a má vlastní nabíjecí stanici. Tu bude nově k doplnění energie využívat i primátorský vůz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce