Primátor Žbánek: Lepší hospodaření s dešťovou vodou vyžaduje i změnu myšlení

02.03.2019 20:33

Modrozelená infrastruktura je nový soubor opatření, který začne uplatňovat město Olomouc.

Primátor Žbánek: Lepší hospodaření s dešťovou vodou vyžaduje i změnu myšlení
Foto: anoolomouc.cz
Popisek: Miroslav Žbánek

Důvodem je zadržení srážkové vody prostřednictvím zeleně pro zmírnění následků klimatických změn. Ty se projevují střídáním období veder a sucha s přívalovými dešťovými srážkami.

Statutární město Olomouc si nechalo zpracovat studii s názvem Hospodaření s dešťovou vodou – cesta k Modrozelené infrastruktuře. Dokument ve středu představil veřejnosti Miroslav Pauch, vodohospodář z oddělení strategického rozvoje magistrátu.

„Uvedením tohoto dokumentu do rozhodovacích pravomocí města se vytvoří základ pro postupné zlepšování životních podmínek Olomoučanů. Aby celý proces fungoval, bude nutné ho důsledně uplatňovat. Hlavním předpokladem úspěchu je změna myšlení nejen samosprávy, projektantů a developerů, ale doslova všech lidí, kteří ve městě žijí,“ uvedl primátor Mirek Žbánek.

Modrozelenou infrastrukturu považuje za klíčovou i vedoucí odboru životního prostředí Petr Loyka. „Období, kdy dostatek vody byl samozřejmostí, patří bohužel minulosti. Změříme se i na vodní prvky ve městě, protože mají velký význam pro zadržení vody a jsou estetickou i rekreační hodnotou. I proto se staly nedílnou součástí připravované čtvrté etapy protipovodňových opatření. Velkou pozornost musíme věnovat i protierozním opatřením,“ zdůraznil Loyka.

Principy modrozelené infrastruktury už město zapracovalo například do projektu rekonstrukce Tererova náměstí. Architektonický návrh počítá s novým povrchem ze tří druhů dlažby včetně zatravňovací, do které bude dešťová voda odváděna. Modrozelená infrastruktura by měla být v budoucnu implementována do územního plánu města a nový přístup k hospodaření s dešťovými vodami se dotkne i všech městských společností.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).