Primátor Zrzavecký: Obdivuji vitalitu veteránů, setkání s nimi je velmi emotivní

01.04.2017 19:30

Oslavy 72. výročí osvobození americkou armádou se v Plzni uskuteční od pátku 5. do pondělí 8. května. Slavnosti svobody 2017 nabídnou řadu tradičních akcí, jako jsou vojenské dobové kempy, vzpomínkové akty, setkání s veterány, Convoy of Liberty, prezentace Armády České republiky a další, ale také mnoho atraktivních novinek.

Primátor Zrzavecký: Obdivuji vitalitu veteránů, setkání s nimi je velmi emotivní
Foto: Martin Zrzavecký
Popisek: primátor města Plzeň Martin Zrzavecký

Návštěvníci oslav, jichž bývá vždy několik desítek tisíc, se mohou těšit na rodinnou soutěž Operace Anthropoid, výstavu snímků z nasazení českých vojáků v zahraničních misích, DEPO Street Food Market, z bohatého kulturního programu na Vojtěcha Dyka a B-Side Band, Rozhlasový Big Band Gustava Broma, Jaroslava Samsona Lenka, kapelu Kamelot, Láďu Kerndla, zpěvačku Dashu a další.

„Co se týká veteránů, tedy nejvzácnějších hostů našich slavností a přímých účastníků bojů, dosud nám potvrdili účast čtyři američtí veteráni a šest veteránů z Belgie. V současné době čekáme na vyjádření i dalších veteránů, ale bohužel i s ohledem na jejich vysoký věk a zdravotní stav se dá předpokládat, že jich letos do Plzně přijede méně než v minulých letech. Nicméně opět jsme se velmi snažili připravit pro ně takový program, při němž budou mít mnoho příležitostí setkat se s Plzeňany a vyslechnout si slova díků za jejich činy. Osobně obdivuji vitalitu veteránů, každé takové setkání s nimi je vždy velmi emotivní,“ řekl primátor města Plzně Martin Zrzavecký.

Mezi těmi, kteří přijedou z USA, by měli být Earl Ingram, George Thompson, Herman Geist nebo Richard Pieper. Pozvání přijal opět vnuk generála G. S. Pattona pan George Patton Waters. Z Belgie pak jako každý rok přijede například Louis Gihoul, Marcel Appeltants, Emile Godard nebo Arthur Otto. Příležitost setkat se s nimi budou mít lidé při hlavním vzpomínkovém setkání u Pomníku generála Pattona pod divadelními terasami v sobotu 6. května v 16 hodin, při přehlídce vojenských historických vozů Convoy of Liberty a při autogramiádě v Měšťanské besedě.

Podle prvního náměstka primátora Martina Baxy zahrnuje osobitý fenomén oslav osvobození také příležitost seznámit se s atmosférou vojenských kempů, poznat dobovou techniku, podívat se na komentované ukázky výstroje či výzbroje nebo zajímavé scénky z běžného života vojáků a tehdejších obyvatel Plzně. „Tradičním zážitkem bude jistě průjezd kolony vojenských historických vozidel Convoy of Liberty po Klatovské třídě,“ řekl Martin Baxa. Populární přehlídka historických vojenských vozidel s přeletem armádních letounů v trase Sukova, Klatovská třída, sady Pětatřicátníků, Tyršova, sady 5. května, Rooseveltova a náměstí Republiky projede centrem města 7. května od 11 do 12:30 hodin.

„Přípravě programu letos předcházel výběr nového vizuálního stylu, který souvisí s novým webovým portálem Slavností svobody a propagační kampaní celé akce. Inspiraci našla reklamní agentura Beneš & Michl s. r. o. v motivu americké vlajky a její barevnosti a rovněž v poctě a poděkování americké armádě,“ přiblížila Jana Komišová, vedoucí Odboru prezentace a marketingu Magistrátu města Plzně, který oslavy připravuje.

Kempy

Letošní Slavnosti svobody opět nabídnou několik lokalit, v nichž vzniknou vojenské kempy. V tradiční lokalitě za OC Plzeň Plaza bude poprvé situován vojenský kemp 16. obrněné divize s fungující polní kuchyní, dobovým vybavením či vojenskými ubikacemi. Kemp prezentující 2. pěší divizi americké armády, jejíž historie sahá až do roku 1917, představí Proluka v Křižíkových sadech. „Součástí projektu v Proluce bude také oblíbená Plzeň 1945 navozující atmosféru tehdejší doby prostřednictvím ukázek z každodenního života, hudby, rozhlasových přenosů nebo módních trendů,“ uvedla Jana Komišová. Současnou americkou armádu přiblíží prostor v Pobřežní ulici před Kulturním domem Peklo, půjde především o expozici pěchoty a výcvikového prostoru. Armáda České republiky se bude prezentovat dynamickými i statickými ukázkami soudobé vojenské techniky v areálu DEPO2015.

Křižíkovy sady připomenou působení týlových jednotek 2. pěší divize

Křižíkovy sady se stanou dějištěm vojensko-historického programu, který ukáže živý obraz dobového života amerických vojáků v roce 1945. Konkrétně bude zaměřen na příslušníky slavné 2. pěší divize armády USA. „Připomeneme především činnost týlových jednotek této divize působících na území Plzně v květnu 1945 a téměř výlučně se budeme věnovat prezentaci příslušníků vojenské policie a zdravotní služby. Podle toho dozná změn i rozložení vojenského tábora,“ přiblížil projekt Plzeň 1945 Petr Tolar z Klubu vojenské historie Tommy & Yankee. Vojensko-historický program doplní tzv. civilní část s kulturním děním na venkovním pódiu za účasti zajímavých interpretů dobové hudby, s módními přehlídkami, divadelními představeními a dalšími atraktivními akcemi. Vojenský tábor doplní kulisy, k nimž tradičně patří dřevěná hradba polepená dobovými plakáty nebo trafika. Návštěvníci se mohou těšit také na krátké hrané scénky inspirované děním v květnu 1945. Na stoletou historii 2nd Infantry Division – Indianhead (2. pěší divize americké armády) upozorní nejen projekt Plzeň 1945 v Křižíkových sadech, ale i výstava nazvaná S ´Indiánem´ na rameni ve Smetanových sadech před Studijní a vědeckou knihovnou Plzeňského kraje.

Dobový tábor americké armády bude plný originální vojenské techniky

Velký vojenský tábor 16. obrněné divize americké armády bude umístěn za OC Plzeň Plaza v prostoru za řekou. K vidění tu budou desítky vozidel těžké i lehké obrněné techniky, dílenské a přepravní techniky zahrnující také stíhač tanků M36 Jackson nebo obojživelný nákladní automobil DUKW. „V premiéře bychom chtěli představit samohybnou houfnici Sexton, zrenovovaný pojízdný originál ze soukromé sbírky na Slovensku, a z Polska přivézt střední tank M4A1 Sherman,“ uvedl Pavel Rogl z pořádajícího klubu vojenské historie 16th Armored Division. Součástí vojenského ležení bude fungující polní kuchyně s dobovým vybavením, dílny, v nichž se bude provádět údržba či oprava vozidel, vojenské ubikace jak pro mužstvo, tak důstojníky, stanoviště vojenské policie a ostatní zázemí. Program v kempu nabídne rovněž ukázky střeleb z pěchotních zbraní, kulometů a děl z výzbroje vozidel. V parku bude i historický stanový tábor Československé samostatné obrněné brigády a Královského letectva (RAF).

Amfiteatr za OC Plzeň Plaza

Taxmeni, Míša Leicht a Forehand a další folk a country hudební program, airsoftová střelnice, jízdy na koních, apod.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Alianci za nezávislost ČR nesahají ostatní politické subjekty ani po kolena

6:23 Vítová (ANS): Alianci za nezávislost ČR nesahají ostatní politické subjekty ani po kolena

AZN ČR je spojení pěti vlasteneckých stran, které mají dlouhou a odvážnou historii. Také jsou součás…