Profant (Piráti): Kamery? Nechceme Velkého bratra v Praze

09.02.2016 6:32

Rada hl. m. Prahy bude na dnešním jednání schvalovat koncepci rozvoje a zajištění provozu Městského kamerového systému na dalších 10 let. Její součástí je navýšení počtu pouličních kamer o několik desítek, výměna velké části stávajících kamer za nové, napojení kamer do jednoho systému a nákup software pro rozeznávání obličejů a sledování osob.

Profant (Piráti): Kamery? Nechceme Velkého bratra v Praze
Foto: Archiv Ondřeje Profanta
Popisek: Ondřej Profant

Za ideální stav vhodný následování je v materiálu považován rozsah kamerového systému v Londýně, který je největší na světe. Piráti snahy o monitorování obyvatel a stále intenzivnější zásahy do soukromí odmítají a namísto kamer preferují více strážníků v ulicích.

„Znepokojuje nás vychvalování orwellovského kamerového systému v Londýně, kde je kamera doslova na každém rohu. Neexistují pořádné důkazy o tom, že kamerové systémy jsou dlouhodobě efektivním řešením prevence a odhalování kriminality. Když si na ně zločinci zvyknou, kriminalita se pouze přesune jinam. Naopak ve spojení se sledováním osob či dokonce jakýchsi inteligentních systémů odhalování podezřelého chování, o kterých se hovoří, se jedná o snadno zneužitelný (jak už se v minulosti několikrát ukázalo) obrovský zásah do soukromí občanů. Kamery na některých místech mají smysl, ale rozhodně nechceme žít v policejním státě, kde občané budou preventivně monitorováni, protože by někdy mohli něco spáchat,“ shrnuje zastupitel hl. m. Prahy za Piráty Ondřej Profant.

Piráti mají výhrady i ke schválení centralizovaného zadávání na produkty Oracle, které jsou také na programu zítřejšího jednání Rady. Oracle je velmi drahá, konzervativní a proprietární databáze, která je ve veřejné správě hojně využívána. Obměnu nikdo neudělal pouze proto, že databázi používají informační systémy na Magistrátu. Tím pádem vzniká cyklus, který opět smlouvy váže k jednomu dodavateli jednoho konkrétního řešení. Přitom existují velmi kvalitní svobodné alternativy, které jsou zdarma.

„Samozřejmě si uvědomujeme, že obměna takto důležité komponenty se neodehraje ihned. Ale právě proto je potřeba intenzivně pracovat na přípravě koncepce v souladu s Tezemi digitální strategie. Text tohoto tisku stále není ani odpoledne před zítřejším dopoledním zasedáním k dispozici, což spíše ukazuje, že úřad i Rada berou celou věc jako provozní a tedy jí odmávají bez hlubšího zkoumání a tím dále budou posilovat vendor lock-in. Nerozumím tomu, proč veřejné instituce tak lpí na produktech Oracle, které nepotřebují. V případě DB by bylo mnohem výhodnější používat např. PostgreSQL, která má veškeré potřebné funkcionality, je velmi kvalitní a nejsou zde žádné omezující a drahé  licence,“ říká Ondřej Profant.

Ondřej Profant je zastupitel Hlavního města Prahy, člen komise ICT RHMP

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice