Projekt europoslance Poce na ochranu včel v Evropské unii boduje

27.10.2016 19:05

Poslanci Evropského parlamentu dnes schválili podobu rozpočtu pro rok 2017, o kterou budou v průběhu dalších vyjednávání bojovat s ministry financí evropské osmadvacítky. Spolu s zhruba 161,8 miliardami eur, které by v závazcích pro příští rok rádi viděli, schválili i soubor projektů a přípravných akcí, kterými můžou stimulovat další vývoj evropských politik a zlepšit životní podmínky Evropanů.

Projekt europoslance Poce na ochranu včel v Evropské unii boduje
Foto: archiv PP
Popisek: Pavel Poc (ČSSD)

Ačkoliv se do prozatímního návrhu rozpočtu z důvodu jeho současného pnutí nevešly všechny zajímavé iniciativy, Česká republika skrze europoslance Pavla Poce dokázala opět zabodovat s návrhem projektu cílícího na ochranu zdraví a životního prostředí.

Projekt, jemuž je v příštím roce navrhován rozpočet až 500 tisíc eur, čili 13,5 milionů korun, má za úkol zkoumat, v jaké míře a jakým pesticidům jsou vystavena evropská včelstva, a tedy i my samotní.

„Jedná se o zavedení neinvazivního environmentálního monitorovacího systému, který nám pomůže identifikovat problematické oblasti a také naznačí, do jaké míry na tomto poli funguje evropská legislativa,“ popisuje navrženou iniciativu, která se probojovala mezi 52 nejúspěšnějších, její autor Pavel Poc, předseda europoslanců za ČSSD.

„V letošním procesu schvalování rozpočtu se rozhodně ještě nejedná o vítězství,“ vysvětluje Pavel Poc a dodává, „jsem nicméně velmi rád, že návrh projektu, který jsem podal s několika svými kolegy, dostal takovou podporu a postupuje ve vyjednávání dál“. I když byl navrhovaný balíček projektů na plenárním shromáždění podpořen značnou částí europoslanců, musí totiž ještě přečkat smírčí vyjednávání s Radou a Komisí.

Teprve výsledek smírčího řízení, který bude znám za 21 dní, a jeho finální schválení na plenárním shromáždění budou zárukou, že se projekt dočká zdárného počátku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…