Projev prezidenta republiky Miloše Zemana na programové konferenci SPO

07.11.2015 11:55

Vážený pane předsedo, milý Honzo, vážení a milí přátelé, děkuji za pozvání na programovou konferenci Strany práv občanů a protože úvodní slovo, jak se říká na Moravě, má být krátké a klobása dlouhá, tak mi dovolte jenom několik stručných úvodních poznámek a pak se těším na naši diskusi.

Projev prezidenta republiky Miloše Zemana na programové konferenci SPO
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Prezident Miloš Zeman na náměstí v Lanškrouně

Když jsem byl na dovolené na Vysočině v létě tohoto roku, tak mi přišly do rukou staré noviny ze září 2013 a tam byl odhad několika agentur, že Strana práv občanů získá 17, slovy sedmnáct poslaneckých mandátů. Uplynul měsíc, možná měsíc a půl a výsledek jak víte, byl jeden a půl procenta. A já jsem se sám sebe ptal, co se v tak krátkém intervalu jeden a půl měsíce vlastně stalo. A uvědomil jsem si, že jediné, co se stalo, bylo to, že jsme se začali hádat. Bylo to ve Středočeském kraji, bylo to v Praze, bylo to v Plzeňském kraji a částečně v Královéhradeckém kraji, kde senátor Dryml přiškril kravatou kolegu Matějku, ale vidím, že vypadá docela dobře, takže to přežil.

Nicméně uvědomte si prosím, že voliči nemají rádi strany, které se hádají a takové strany mohou z výšin během velice krátké doby spadnout až na dno. Takže ano, je dobré mít rozumný a atraktivní program, je ještě lepší mít na svých kandidátkách uznávané osobnosti, za kterými už je vidět konkrétní práce, a které tedy pro svůj kraj něco udělaly, ale ze všeho nejdůležitější je působit dojmem nerozhádané strany. Každá chyba se dá napravit, ale aby se dala napravit, tak si ji nejdřív musíme uvědomit. A proto na ni chci upozornit. Takže přeji kolegovi Matějkovi, aby jeho kravata v budoucnosti zůstala zachována a totéž přeji i nám ostatním. Přečetl jsem si velmi pozorně navrženou verzi programu. Mám k ní jedinou připomínku. Doporučuji, abychom vedle přímé volby starostů požadovali i přímou volbu hejtmanů, protože je to naprosto logické a doporučuji také, abychom se vrátili k návrhu, že hejtmanem nebo starostou je zvolen ten, kdo dostal nejvíce preferenčních hlasů na kandidátce nejúspěšnější strany, protože v opačném případě ten starosta nebo hejtman může být jako kůl v plotě, když nebude podpírán zastupiteli strany, která byla ve volbách úspěšná. To je moje jediná připomínka k programu.

Závěrem, přátelé, v krajských volbách každý bojuje sám za sebe. V parlamentních volbách se sčítají úspěchy i neúspěchy jednotlivých krajů, ale tady v krajských volbách mohou například Pardubice, například Zlín, například jakýkoli jiný kraj uspět a jejich úspěch nebude podmíněn úspěchem dalšího kraje. Z toho ovšem také vyplývá logický závěr, že by vedení strany podle mého názoru nemělo mluvit krajským organizacím mluvit do toho, jak sestaví kandidátky, protože to je jiný případ, než jsou volby parlamentní. Závěrem, dobře víte, že mimo svůj oficiální program se pravidelně při krajských návštěvách setkávám s představiteli vedení krajských organizací. Tuším, že už jsem se setkal se všemi s výjimkou Ústeckéh kraje, ale tam teď budu, takže doufám, že i toto napravím. A víte, že vám přeji plný úspěch ve vaší práci. Obdivuji vaše nadšení, ostatně i účast na této programové konferenci to dokazuje a věřím, že po stranách jako byly například Věci veřejné a další přijde nejdříve do krajů a dá-li Bůh poté do parlamentu slušná a racionálně myslící politická strana.

Děkuji vám za vaši pozornost.

Miloš Zeman, prezident republiky
TOP Hotel Praha, programová konference SPO

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokop (ANO): Hřib způsobuje chaotickou situaci. Nejvíc bude trpět Praha

12:16 Prokop (ANO): Hřib způsobuje chaotickou situaci. Nejvíc bude trpět Praha

Zdeněk Hřib nabízel radním dvě možnosti volby, ani jedna z představených variant ovšem nebyla dostat…