Prokop (ANO): Nová pravidla pro developery při výstavbách?

03.09.2020 7:33

Milí sousedé, dnešní „bytové okénko“ se týká výstavby nových bytů jež úzce souvisí s vyššími nároky na občanskou vybavenost.

Prokop (ANO): Nová pravidla pro developery při výstavbách?
Foto: Archiv O. Prokopa
Popisek: Ondřej Prokop, radní Prahy 11 za hnutí ANO

Pražská radnice proto přišla s návrhem, aby se na nákladech na výstavbu školek, škol nebo sportovišť podíleli sami developeři. To ale cenu nově vystavěných bytových jednotek, která se v hlavním městě pohybuje okolo 110 tisíc korun na metr čtvereční, může ještě zvýšit.

Samotné vedení města si od nových pravidel, která představí koncem září, slibuje zrychlení výstavby, které následně povede ke snížení cen. Ukazuje se ale, že zatímco zvýšená poptávka žene ceny vzhůru, v opačném směru tento vztah nemusí platit. Ceny bytů se totiž odvíjí od mnoha faktorů.

Požadavek na to, aby se developerské společnosti podíleli na rozvoji infrastruktury, je bezesporu správný. Jak toho ale docílit bez dalšího zdražování?

Jedno řešení mě napadá. Částky, které nyní odvádí developeři ze svých zisků, končí na jedné hromadě se všemi ostatními příjmy do rozpočtu. Mám za to, že by bylo spravedlivé, aby přinejmenším část těchto peněz šla přímo samosprávám, které se o tu kterou výstavbu přímo zasadily. Stát dnes z výstavby pražského bytu průměrné velikosti dostává přibližně jeden milion korun. Výstavba jediného bytového domu by tak mohla rozpočet obcí vylepšit až o desítky milionů.

Uvědomuji si, že by to znamenalo prosadit změnu v legislativě. Pokud bych ale pro tento návrh získal podporu občanů i odborné veřejnosti, myslím, že by to stálo za zkoušku.

Co si myslíte vy?

Napište mi prosím sem do komentáře svůj názor.

Odkaz na článek, který komentuji najdete ZDE.

Převzato z profilu.

Článek byl převzat z Profilu Ing. Ondřej Prokop

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: My už solidární jsme a nemusíme se podílet na solidární mechanismu

17:04 Ministr Rakušan: My už solidární jsme a nemusíme se podílet na solidární mechanismu

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.