Prokop (ANO): Obec jako realitní kancelář

19.05.2022 6:37

Milí Pražané, když radní Adam Zábranský - pražský radní zhruba před rokem ohlašoval založení Městské nájemní agentury, moc nadějí jsem do projektu nevkládal.

Prokop (ANO): Obec jako realitní kancelář
Foto: Archiv O. Prokopa
Popisek: Ondřej Prokop, radní Prahy 11 za hnutí ANO

Moje skepse se ukázala jako opodstatněná – “městská realitka” k dnešnímu dni zprostředkovala pronájem pouhých 21 bytů. Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš však přesto považuje tento nápad za natolik nosný, že by jej rád realizoval i v dalších městech a obcích. Návrh zákona, podle kterého by se samosprávy mohly zhostit role realitního makléře a pronajímat soukromé byty lidem v bytové nouzi a dalším zájemcům o bydlení, resort ministra Bartoše připravuje ve spolupráci s ministerstvem práce a sociálních věcí.

Projekt, od nějž si ministr Bartoš slibuje zvýšení dostupnosti bydlení, se pochopitelně nesetkává s příliš kladnými ohlasy. Svaz měst a obcí se k jeho plánům staví zdráhavě a bývalá ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová navíc upozorňuje na možná rizika. V případě, že by se z nájemníka stal neplatič, by smluvně garantovaný příjem z nájmu musela pronajímateli vyplácet přímo obec.

Diskutabilní je také návratnost celého podniku. Jsem přesvědčen, že lidské kapacity i finanční prostředky, vložené do přípravy zákona i následného chodu obecních nájemních agentur, lze vynaložit mnohem efektivněji a smysluplněji. To ostatně dokazuje i náš pražský pilotní projekt.

Jaký názor máte na koncept obecních nájemních agentur vy? Svěřili byste jí pronájem své nemovitosti, nebo byste službu využili jako zájemci o bydlení?

Článek byl převzat z Profilu Ing. Ondřej Prokop

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

6:03 Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

Kdo nás osvobodil? A komu to nemáme zapomenout? Snad nám ministryně Černochová napoví!