Pustějovský (ANO): Zapojení podnikatelů do rozhodování o investičních pobídkách je správné

08.04.2019 10:58

Zapojení zástupce podnikatelů do nastavování investičních pobídek by měl přinést pozměňovací návrh k novele zákona o těchto pobídkách. Ty se navíc do budoucna zaměří na projekty s vyšší přidanou hodnotou.

Pustějovský (ANO): Zapojení podnikatelů do rozhodování o investičních pobídkách je správné
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Pavel Pustějovský

Nepochybně velmi důležitým tématem hospodářského výboru Poslanecké sněmovny je aktuálně novelizace zákona o investičních pobídkách. Pobídky byly dosud zejména z důvodu podpory zaměstnanosti zaměřeny hlavně na výrobní projekty. Vzhledem k dnešní nízké míře nezaměstnanosti by se v budoucnu měla podpora týkat projektů s tzv. vyšší přidanou hodnotou. V praxi to znamená pobídky například pro technologická centra. ČR by tak již neměla lákat jen investory „montoven“. Jako člen hospodářského výboru jsem navíc do novelizace zasáhl pozměňovacím návrhem, který do celého procesu vytváření investičních pobídek zapojí zástupce těch, kterých se investiční pobídky bezprostředně dotýkají, tedy podnikatelů.

Mezi hlavní cíle navrhované novely zákona patří zejména zvýšení flexibility investičních pobídek vzhledem k aktuální hospodářské situaci. Současná úprava totiž nedává vládě možnost pružně reagovat na konkrétní potřeby české ekonomiky. Investiční pobídky a jejich podmínky jsou pevně zakotveny v zákoně a jakékoliv úpravy je nutné prosazovat přímo do zákona, což vzhledem k délce legislativního procesu rozhodně nelze označit za flexibilní řešení. Než nový zákon začne platit, může být hospodářská situace už zcela jiná. Novela tak zavádí pouze obecnou zákonnou úpravu, konkrétní podmínky, jako je například otázka výše investic, počet vytvořených pracovních míst a další parametry, pak stanoví nařízení vlády.

V souvislosti s uvedenou úpravou jsem na jednání hospodářského výboru Poslanecké sněmovny předložil pozměňovací návrh, který do řešení zapojí největšího reprezentanta dotčené podnikatelské sféry – Hospodářskou komoru. Můj návrh hospodářský výbor podpořil. Hospodářskou komoru by na základě mého návrhu přizvala státní správa k analýze ekonomického vývoje a k procesu nastavování systému podpory prostřednictvím investičních pobídek. Zároveň by Hospodářská komora poskytovala zpětnou vazbu přímo z podnikatelského prostředí. Rozhodování tak nebude závislé pouze na státních úřednicích, důležité slovo vycházející z praktických zkušeností bude mít také podnikatelská reprezentace.

Mimo tyto dvě novinky dále novela zákona cílí na podporu projektů s vyšší přidanou hodnotou, tak aby v ČR nevznikaly jen další tzv. montovny. Projekty s vyšší přidanou hodnotou jsou technologická centra nebo centra strategických služeb, která vytváří například software, pracují jako datová centra nebo jako opravárenská centra. Vzhledem k tomuto novému zacílení budou zpřísněny podmínky pro výrobní projekty. Na základě poznatků z praxe bude také zlepšena dostupnost investičních podmínek pro malé a střední podnikatele prostřednictvím snížení minimální výše investic nebo počtu nových pracovních míst.

Realizace investičních pobídek je důležitá z hlediska snižování ekonomických rozdílů mezi regiony a samozřejmě pro zvýšení konkurenceschopnosti České republiky při získávání zahraničních investorů, jejichž investice přináší mimo jiné nová pracovní místa či další příjmy do státního rozpočtu.

Věřím, že navrhované úpravy podpoří nové technologické projekty, výzkum a zároveň prostřednictvím zapojení podnikatelské sféry budou odrážet reálné podmínky a potřeby této sféry a celé české ekonomiky.

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce