Putnová (TOP 09): Proč vláda snížila prostředky na vědu a výzkum o jednu miliardu?

12.12.2013 16:39

Řeč na 4. schůzi PS PČR dne 12. 12. 2013. Interpelace na premiéra.

Putnová (TOP 09): Proč vláda snížila prostředky na vědu a výzkum o jednu miliardu?
Foto: PSP ČR
Popisek: Poslankyně za TOP 09, paní Doc. RNDr. Anna Putnová, Ph.D. MBA, předsedkyně Výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu PS PČR

Poslankyně Anna Putnová: Dobré odpoledne. Vážený pane předsedající, dámy a pánové, můj dotaz směřuje na pana premiéra a týká se oblasti výdajů na vědu a výzkum.

Vážený pane premiére, v červenci tohoto roku Nečasova vláda schválila výdaje na vědu a výzkum v celkové výši 1,9 miliardy. Tato částka byla doporučena radou vlády pro vědu, výzkum a inovace. Ale už v září vaše vláda změnila výdaje, které znamenají ve skutečnosti ponížení výdajů na vědu a výzkum o jednu miliardu. Přesto že došlo k určité refundaci jak v kapitole Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, tak především v technologické agentuře, ve skutečnosti je to stále výpadek jedné miliardy. Můj dotaz tedy je, proč jste tak razantně zasáhli do rozpočtu, se kterým akademická a vědecká obec už počítala.

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji paní poslankyni. Slovo má předseda vlády v demisi Jiří Rusnok.

Předseda vlády ČR Jiří Rusnok: Děkuji. Pane místopředsedo, paní poslankyně, páni poslanci. To, o čem mluvila paní poslankyně, je ovšem třeba vyložit myslím v celém kontextu. Ano, existovalo usnesení vlády, které reflektovalo návrh Rady pro vědu a výzkum a doporučovalo navýšit příslušné kapitoly zahrnující výdaje na vědu a výzkum o řádově 1,3 miliardy korun oproti původně očekávaným a plánovaným výdajům, které byly v dlouhodobém výhledu určeny na rok 2014. My jsme toto usnesení byli nuceni revidovat v rámci rozpočtových prací, kdy se ukázalo, že především celková situace rozpočtu toto nebude umožňovat, ale hlavně proto, že hlavní část tohoto zvýšení, v podstatě jakéhosi požadavku, který byl předběžně schválen vládou, měla být určena na vybudování nové v podstatě vědecké instituce nebo organizace, která měla fungovat na jakési bázi jakéhosi partnerství státu a de facto soukromých iniciativ. A ukázalo se, že tento orgán, nebo tato instituce, nebude moci být zřízena, protože není příslušný zákon novelizován a včas novelizován nebude, protože také jak známo se rozpadla Sněmovna, proto vlastně nebyl ani ten klíčový věcný důvod pro navýšení tohoto rozpočtu.

Jinak je třeba říct, že to doporučení Rady pro vědu a výzkum je něco jako doporučení rezortu. My máme od rezortu desítky doporučení a návrhů a žádostí o to, nakolik je třeba ten či onen výdaj ve státním rozpočtu zvýšit a navýšit, ale nakonec prostě rozhoduje vláda ve sboru o celém rozpočtu a o jednotlivých kapitolách. A vláda se v rámci tohoto rozhodování rozhodla, že zachová ten původní návrh bez onoho zvýšení. V konečném důsledku to znamená, že nepoklesnou celkové výdaje na vědu, výzkum a inovace, naopak je to velmi privilegovaná kapitola, která v posledních letech přes výrazné škrty ostatních kapitol rozpočtu si uchovala svůj rozměr, a i v roce příštím podle návrhu rozpočtu by měly celkové výdaje do této oblasti činit 26 miliard 246 milionů českých korun.

Děkuji vám za pozornost.

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji. Prosím paní poslankyni, jestli má doplňující otázku?

Poslankyně Anna Putnová: Ano, ta moje doplňující otázka bude, ve prospěch kterých kapitol byly tedy přesunuty ty zdroje, které byly původně v Nečasově vládě plánovány na rozvoj, vědu a výzkum?

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji. Poprosím pana premiéra.

Předseda vlády ČR Jiří Rusnok: Vážená paní poslankyně, pane místopředsedo, dámy a pánové. V rozpočtu, který má každý rok díru sto miliard korun, je úplně jedno, ve které kapitole se nakonec ty či ony peníze objeví. To prostě žádné mašličky v rozpočtu nemáme, máme prostě výdaje, které musíme plnit, protože jsou mandatorní, ze zákona, ty se také plní. Došlo k různým úpravám rozpočtových kapitol, ale o které výdaje, jak chcete tyto výdaje zamašličkovat, tomu opravdu nerozumím. Omlouvám se.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Tak prý jsme dobytci a šmejdi

13:09 Majerová (Trikolora): Tak prý jsme dobytci a šmejdi

Reakce na veřejném facebookovém profilu strany na urážky v komentářích