Radostová (Úsvit): Každý národ má takové politiky…

10.05.2014 17:19

V nedávno uveřejněné anketě v Parlamentních listech s titulem: „Kdybyste mohli v naší zemi závazně nařídit jednu jedinou věc, co by to bylo?“ s velkým náskokem vede odpověď „Zavedení obecného referenda“.

Radostová (Úsvit): Každý národ má takové politiky…
Foto: archiv, tan
Popisek: JUDr. Mgr. Kateřina Radostová

O čem to svědčí? Kromě jiného o nedůvěře našich občanů v rozhodování jimi volených politiků. Francouzský politik Joseph de Maistre kdysi ve své úvaze řekl, že „každý národ má takovou vládu, jakou si zaslouží“.  V této úvaze se zabýval vlivem národních dějin na formování společnosti a jednotlivce. Národy se stabilní historií, národy politicky vyzrálé, přežívají politické a vojenské krize snadněji, než národy s přerušovanými dějinami. Během dlouhých stabilních nezávislých a svobodných period se národní společnost naučí vládnout. České společnosti toto dopřáno nebylo. Ať už si to zavinila sama nebo to bylo zaviněno vnějšími událostmi. Krátké období první republiky vystřídala válka, potom komunistický puč a nově máme příležitost od listopadu 1989.

Často slýchávám velmi negativní názory na naše politiky, mnohdy se jim nelze divit. Vzpomeňme na nedávnou exhibici poslance Korteho ve sněmovně, kde zcela vážně požadoval, aby byly projevy ministra financí Babiše tlumočeny do spisovné češtiny. "Zákon o jednacím řádu stanoví, že se ve sněmovně má hovořit spisovnou češtinou, ale to, co z úst vypouští pan Babiš, není čeština, to je hatmatilka, která se českému jazyku blíží vzdáleně," prohlásil. Následovala debata o ničem. Podotýkám, že Sněmovna v té chvíli jednala o zprávě vlády o stavu nezaměstnanosti.
 
Myslím, že je nejvyšší čas, abychom si všichni uvědomili, že jsme to my, kdo tyto politiky volí. A volíme je na relativně dlouhou dobu. Je tedy na nás, kdo naše zájmy bude zastupovat. Kritizujeme-li je, kritizujeme vlastně sami svou neschopnost delegovat do politiky ty správné. Poučme se z toho v následujících volbách. Čtěme pozorně názory kandidátů, jejich představy, kvalifikaci, minulost. Je jenom na nás, jaké zvolíme pro dalších pět let naše zástupce do Evropského parlamentu, na nikom jiném. A koho zvolíme, toho tam budeme mít. Tuto zodpovědnost je důležité si uvědomit. Je to opravdu jenom na nás…
 
Každý národ má takové politiky, jaké si zvolí…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hampl: Nechutné výmluvy docenta Tuleji na svou doktorandku

14:17 Senátor Hampl: Nechutné výmluvy docenta Tuleji na svou doktorandku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nominaci Pavla Tuleji na post ministra pro vědu.