Rakušan (STAN): Kraje potřebují peníze na údržbu silnic

08.07.2020 6:31

Hnutí STAN požaduje spravedlivé rozdělení peněz pro krajské samosprávy.

Rakušan (STAN): Kraje potřebují peníze na údržbu silnic
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda STAN Vít Rakušan

Předseda hnutí STAN Vít Rakušan na tiskové konferenci upozornil, že bez systémového řešení nemohou kraje naplánovat a uskutečnit řadu projektů, což se pak odráží i na stavu českých silnic. Poslanecká sněmovna se bude zabývat celou řadou dalších návrhů jako např. navýšením schodku rozpočtu, evidencí skutečných majitelů či novele zákona o odpadech.

Poslanci STAN budou opakovaně zařazovat na jednání systémovou změnu RUD z dílny Libereckého, Pardubického a Zlínského kraje. Krajům by přitom tento návrh mohl přinést až 18 miliard korun navíc.

„Demografie obyvatelstva i stav infrastruktury prošly za dvacet let značnou proměnou, ale přerozdělování prostředků krajům ze sdílených daní zůstává stále stejné. Chceme narovnat příjmy krajů podle aktuálního stavu, aby hejtmani nemuseli každý rok prosit vládu o peníze na opravu svých silnic. Na jejich údržbu kraje nemají peníze, a proto české silnice vypadají oproti moderním zemím mizerně. To se musí změnit,“ upozorňuje předseda STAN Víta Rakušan.

Veřejnost má právo znát skutečné vlastníky korporací

Zákonodárci STAN, Pirátů a KDU-ČSL proto připravili pozměňovací návrhy k novele o evidenci skutečných majitelů, které ze zákona vypouští zbytečnou výjimku šitou na míru premiéru Andreji Babišovi.

„Vláda využila své legislativní kreativity, a i přes upozornění opozice v návrhu zákona ponechala zbytečnou výjimku, kterou po nás EU nevyžaduje. Můžeme předjímat, že důvodem jsou výhody pro současného premiéra a podnikatele v jedné osobě. Z toho důvodu jsme připravili návrhy, které tuto výjimku upravují a zároveň rozšiřují okruh údajů, které bude možné zjistit, abychom dosáhli vyšší míry transparentnosti při uvedení skutečných majitelů. Věřím, že nalezneme podporu u dalších opozičních stran ale i u sociálních demokratů, který už dali veřejně najevo, že je tato malá domů pro ně nepřekročitelná mez,“ říká Rakušan.

Pozměňovací návrhy k vládní novele obsahují:

  • zpřesnění dané legislativy, kdy bude v zákoně jasně napsáno, že stejně jako u ostatních typů právnických osob, korporací a podobně, se tak postupuje i u svěřenských fondů
  • rozšíření okruhu zpřístupňovaných údajů o popisu struktury vztahů, aby i v případě složitých struktur bylo dostatečně patrné, jakým způsobem daná fyzická osoba pozice skutečného majitele dosáhla

 

Půlbilionový schodek nepodpoříme

„Vláda předkládá návrh na rekordní schodek rozpočtu, který nemá v historii České republiky obdoby, i přesto chybí výraznější investice do udržitelného rozvoje, ambice snížit enormní byrokratickou zátěž a chuť zajistit udržitelnost veřejných rozpočtů pro další generace. To jsou důvody, kvůli kterým STAN vládní návrh nepodpoří,“ odůvodňuje postoj STAN Věra Kovářová.

Premiér veřejně slibuje, že finanční prostředky půjdou na realizaci připravených projektů a investic. Ty jsou ale ve velkém množství na úrovni obcí, měst a krajů. S navýšením jejich rozpočtů však návrh nepočítá. Proto Věra Kovářová předkládá pozměňovací návrh, který vyčleňuje v rozpočtu finanční prostředky pro kraje.

„Dlouhodobě upozorňujeme, že cesta proinvestování se krizí vede skrze podporu projektů v regionech. Není jednodušší způsob, jak rozhýbat naši národní ekonomiku než prostřednictvím výrazného posílení lokálních ekonomik. Kraje potřebují peníze, aby mohly projekty realizovat a podpořit střední a malé živnostníky,“ říká členka rozpočtového výboru.

Poslankyně Věra Kovářová navrhuje i další úpravy návrhu:

  • vyčlenit z Vladní rozpočtové rezervy částku 1 mld. Kč na podporu investic do drobných dopravních staveb podporovaných z rozpočtu SFDI
  • vyčlenit z Vladní rozpočtové rezervy částku 500 mil. Kč na podporu investic do místních komunikací podporovaných z programu Podpora rozvoje regionů 2019+
  • vyčlenit z Vladní rozpočtové rezervy částku 300 mil. Kč na podporu investic do záchrany a obnovy kulturních památek

Zákon o odpadech výrazně zasáhne české obce a města

Na programu jednání je také novela zákona o odpadech, která bude mít výrazný dopad na odpadové hospodářství samospráv.

„Projednávání návrhu proběhlo nestandardním způsobem a za zavřenými dveřmi. Přitom veřejnost i zástupci měst a obcí mají k této problematice mnoho připomínek, protože na ně může mít výrazný negativní dopad. Jejich připomínky jsme zpracovali do pozměňovacích návrhů a novelu zákona podpoříme pouze v případě, že budou potřeby měst, obcí, a především jejich občanů skutečně vyslyšeny,“ dodává poslankyně STAN Jana Krutáková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.