Rakušan (STAN): Ukazuje se, do jakého civilizačního okruhu patříme

27.10.2020 18:11

Projev na 63. schůzi Poslanecké sněmovny 27. října 2020 k vládnímu návrhu na vyslovení souhlasu s pobytem vojenských zdravotníků členských států NATO a/nebo EU za účelem zvládání pandemie onemocnění COVID-19

Rakušan (STAN): Ukazuje se, do jakého civilizačního okruhu patříme
Foto: Facebook Víta Rakušana
Popisek: Vít Rakušan

Vážený pane místopředsedo, vážený pane ministře, kolegyně, kolegové,

chtěl bych nejdříve jménem hnutí STAN poděkovat všem těm, kteří v nelehké chvíli České republice byli ochotni nabídnout pomoc. Ukázali nám jednu důležitou věc, kterou vždycky oceníme právě ve chvíli, kdy nám není dobře, kdy jsme ve svízelné situaci. Ukázali nám, že nejsme sami. A v mnohém nám udělili do slova a do písmene lekci solidarity.

Anketa

Souhlasíte se zákazem vycházení od 21 do 5?

61%
39%
hlasovalo: 29132 lidí

Odmítám vést technicistní debatu o tom, v jakém režimu schvalujeme přítomnost 28 lékařů na území České republiky. Zdůrazňuji 28 lékařů - odborníků, kteří přicházejí pomoci našim lékařům, kteří se dostávají do slova a do písmene na hranu psychického a fyzického vyčerpání. Ukazuje se, do jakého civilizačního okruhu patříme. Ukazuje se, že patříme do světa, kde je pomoc věcí přirozenou, kde je přirozeností, kde je něčím zcela normálním. A byl bych moc rád, kdyby si i naše vláda, naši lidé, celá Česká republika z této velkorysosti, kterou nám okolní svět teď prokazuje, vzala velké ponaučení a byli jsme do budoucna schopni stejně velkoryse bez diskusí a bez dlouhého otálení našim spojencům - a slovo spojenci zdůrazňuji - pomoci.

Je dobré si uvědomit, že máme přátele, protože přátele poznáme v nouzi. Ale přátelský vztah nikdy nemůže fungovat jednostranně - pouze spoléhat na to, že nám někdo pomůže. Tu pomoc musíme být schopni oplatit. Potom je to totiž opravdové přátelství, a nikoli vypočítavost. Potom je to spojenectví, které od nás naši partneři samozřejmě očekávají. Je dobré vědět a vidět jasný důkaz toho, proč je dobré patřit mezi země, které jsou členy Severoatlantické aliance a Evropské unie. Konečně se ukazuje, že všechny ty akademické diskuse o výhodnosti našeho členství jsou opravdu pouze tlacháním. Teď se ukazuje pravý smysl spojenectví.

Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…