Ransdorf (KSČM): Afghanizace Ukrajiny. Peníze, spousta alkoholu a krásné ženy

15.07.2015 14:32

Mukačevo jako první vlašťovka?

Ransdorf (KSČM): Afghanizace Ukrajiny. Peníze, spousta alkoholu a krásné ženy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloslav Ransdorf

Před časem jsem napsal, že jedna z možných variant vývoje Ukrajiny je, že Ukrajina zůstane jednotným státem jen na papíře. Stane se selhavším státem (the failed state). V něm bude skutečná moc patřit oligarchům, kteří si opatří i své ozbrojené síly, a začne boj každého s každým, tak jako v oné hornaté asijské zemi.

Tam se těmto bossům říkalo the warlords, chcete-li, váleční baroni. V zemi bez funkční ekonomiky se opírali o organizovaný zločin, o produkci narkotik, exportovaných všemi směry, ale hlavně na Západ. V Afghánistánu se bossové zaštiťovali islámem, na Ukrajině se oligarchové zaštiťují nacionalismem, ukrajinskou národní myšlenkou.

Jako u jiných takzvaných nacionalistů jsou motivy v podstatě přízemní. Vzácně otevřeně to sdělil na začátku 90. let Víťazoslav Móric, tehdejší hvězda slovenského nacionalismu“: „Viete, tá národná myšlienka bola len taká zástierka“. A prozradil, oč jim šlo: o peníze, rychlá auta, spoustu alkoholu a krásné ženy. Rozdělením státu to získali.

Stejné to bylo i při rozdělení Sovětského svazu, pro jehož zachování se v referendu v březnu 1991 vyslovilo 76% občanů. 

Incident v Mukačevu (patřící kdysi k československé Podkarpatské Rusi), ukazuje, že afghánizace Ukrajiny není vůbec vyloučena. Pravý sektor si vyřizoval účty s majitelem sportovního klubu, výsledkem jsou tři mrtví. A obklíčení ozbrojenci Pravého sektoru si kladou podmínku, že se vzdají pouze na rozkaz svého šéfa Dmytro Jaroše.

Myslím, že je čas, aby Česká republika začala diferencovat. Hodně Rusínů nasadilo své životy za Československo, za jediný stát v jejich historii, který se k nim choval aspoň trochu slušně. Je čas začít o tom přemýšlet a pak udělat některé vstřícné kroky. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…