Ratiborský (ANO): Možné dvojí zdanění je nežádoucí

07.07.2022 19:12

Projev na 31. schůzi Poslanecké sněmovny 7. července 2022, k návrhu zákona o zamezení dvojímu zdanění v oboru daní z příjmu a o zabránění daňovému úniku a vyhýbání se daňové povinnosti.

Ratiborský (ANO): Možné dvojí zdanění je nežádoucí
Foto: anobudelip.cz
Popisek: ANO

Děkuji za slovo, vážená paní předsedající. Vážení členové vlády, vážené kolegyně, vážení kolegové, předkládaná mezinárodní smlouva mezi vládou České republiky a vládou Státu Katar o zamezení dvojímu zdanění v oboru daní z příjmu a o zabránění daňového úniku a vyhýbání se daňové povinnosti byla podepsána nedávno, 21. června 2022. 

Anketa

Co vy a letní dovolená?

hlasovalo: 6142 lidí
Ministr financí Zbyněk Stanjura, jak již tady zmínil, podepsal smlouvu o zamezení dvojímu zdanění se svým ministerským protějškem Ali bin Ahmedem Al Kuwarim při příležitosti své návštěvy v katarském hlavním městě Dauhá.

V obou zemích nyní proběhne standardní legislativní proces vedoucí ke vstupu smlouvy v platnost a k jejímu následnému praktickému provádění. Oba ministři se shodli také na nutnosti brzkého uzavření Dohody o ochraně investic, která by mohla být mezi oběma státy podepsána do konce roku 2022. Dle předkládací zprávy byla připravena na základě vzorových modelů OECD a OSN, přičemž odráží i vnitrostátní právní předpisy obou zemí. Smlouva přinese vedle jednoznačného určení, které příjmy podléhají zdanění ve které zemi, také posílení právního postavení českých podnikatelských subjektů provozujících hospodářské aktivity v Kataru a naopak.

Uzavřením smlouvy se zvýší právní jistota investorů i ostatních daňových subjektů obou zemí a podpoří se rozvoj ekonomických vztahů s Katarem, který patří mezi nejbohatší státy na světě. Nominální HDP na hlavu za minulý rok činil dle statistik Mezinárodního měnového fondu téměř 63 000 USD. Sjednávání smluv o zamezení dvojímu zdanění patří mezi důležitou agendu daňové sekce Ministerstva financí. ČR má díky tomu aktuálně v platnosti 93 takových smluv, ze kterých profitují nejen čeští podnikatelé, ale i samotná ČR. Možné dvojí zdanění je nežádoucí, neboť snižuje příjmy, které rezidentům - fyzickým a právnickým osobám jednoho státu plynou ze státu druhého. Může se jednat zejména o příjmy z provádění stavebních, montážních, výzkumných a jiných činností, z využívání patentů a jiných průmyslových práv, technických znalostí a zkušeností, výrobně technických poznatků, z úroků, majetkových účastí, výrobní a technické kooperace a z jiných zdrojů.

Dvojí zdanění postihuje také např. příjmy z využívání autorských práv k dílům literárním, uměleckým a vědeckým, penze, příjmy ze zaměstnání a příjmy výkonných umělců a sportovců. Mezinárodní smlouva má odstranit jednu z překážek rozvoje vzájemných hospodářských vztahů mezi oběma státy a zvýší právní jistotu investorů. Doporučuji proto propustit do druhého čtení a přikázat zahraničnímu výboru. Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Kovářová: Justiční tabu aneb O čem se nemluví

16:02 Senátorka Kovářová: Justiční tabu aneb O čem se nemluví

Mé vystoupení na kulatém stole nazvaném Kárné řízení a jeho nová perspektiva, který proběhl 25. dubn…