Rejmont (TOP 09): Marshallův plán v Evropě a znárodňovací zákony u nás

05.04.2018 21:56

Marshallův plán, oficiálně Plán evropské obnovy, byl přijat Kongresem USA před 70 lety, 3. dubna 1948, s cílem organizovaně zabezpečit americkou pomoc poválečné Evropě. Země "Východního bloku" nabídku bohužel odmítly, plán byl tak omezen jen na západní Evropu.

Rejmont (TOP 09): Marshallův plán v Evropě a znárodňovací zákony u nás
Foto: TOP 09 / Šimon Pikous
Popisek: Miloš Rejmont

V letech 1948–1952 poskytly Spojené státy v rámci tohoto plánu západní Evropě pomoc ve výši přibližně 13 miliard dolarů (až 200 miliard USD v cenách dnešních). Marshallův plán přispěl k hospodářské rekonstrukci západní Evropy, pomohl obnovit průmysl i zemědělství a oživit mezinárodní obchod.

V Československu v dubnu 1948 proběhly v rychlém sledu znárodňovací zákony. Komunisté zlikvidovali zejména soukromé podniky s více než 50 zaměstnanci a podniky působící v oblasti velkoobchodu, stavebnictví, zahraničního obchodu, polygrafii, cestovního ruchu a pohostinství. Postihlo to také menší podniky. Majitelé podniků byli pronásledováni, odsuzování jako nepřátelé tohoto státu, vyplývajícího z "třídního boje". Na konci roku 1948 pracovalo již 95 % zaměstnanců průmyslu ve státním sektoru. Následovala masová likvidace soukromého řemesla, maloobchodů a živností. V zemědělství se prováděla kolektivizace. Cílem nebylo hospodářsky modernizovat venkov, nýbrž zlikvidovat samovýrobce. Ke konci kolektivizace (kolem roku 1958) již pracovalo v zemědělství přes 80 % obyvatelstva venkova.

Je duben 2018. 70 let od Marshallova plánu a od znárodňování. Máme premiéra v demisi, bývalého komunistu a estébáka Andreje Babiše.

Jak mohli obyvatelé České republiky tuto situaci připustit?

MUDR. MILOŠ REJMONT, MÍSTOPŘEDSEDA KV TOP 09 LIBERECKÉHO KRAJE

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostál (Stačilo!): To kafe s Bidenem se stává čím dál dražší

19:02 Dostál (Stačilo!): To kafe s Bidenem se stává čím dál dražší

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v USA.