Richter (ANO): Bilancování prvního roku v krajském zastupitelstvu Ústeckého kraje

26.12.2017 9:40

Tak znělo listopadové téma do novin Ústecký kraj a svůj příspěvek napsal i Jan Richter, krajský zastupitel Hnutí ANO 2011. Pokud se vám nedostaly noviny do schránek, přinášíme jeho přesný přepis. Každý z nám by měl vědět co nejvíce o tom, jak pracují ti, které jsme si zvolili. Co se povedlo, nepovedlo. Jaké je naše postavení na kraji.

Richter (ANO): Bilancování prvního roku v krajském zastupitelstvu Ústeckého kraje
Foto: anobudelip.cz
Popisek: ANO

Pro nás, hnutí, které s převahou vyhrálo krajské volby v roce 2016, a přesto není ve vedení kraje, není lehké tento rok hodnotit. Díky nerespektování hlasů voličů ostatními stranami a jejich jakési potřebě vládnout v kraji, jsme v opozici. I proto nám nezbývá, než být opozicí konstruktivní, hájící zájmy velké většiny voličů v Ústeckém kraji.

Náš zastupitelský klub vznesl požadavek na hejtmana kraje, což nebylo akceptováno. Získali jsme pozici předsedy finančního výboru, kterým se stal Jan Richter. Pracujeme ve výborech a komisích jako členové a náš hlas je slyšet.

Po roce práce v zastupitelstvu můžeme z pozice opozice konstatovat, že se nám podařilo na základě návrhu Finančního výboru vrátit rozpočtová opatření nad 5 mil. opět do rozhodování zastupitelstva ÚK, podílíme se na zřízení dopravce ÚK.

Co se týká Krajské zdravotní (KZ), tak zde se nám nepodařilo zastavit hlasování o Vedení Krajské zdravotní, jež sdružuje pět nemocnic na severu Čech a v následujících letech bude mít větší pravomoci než doposud. Podle opozičních politiků se kraj, který společnost vlastní, tímto krokem dobrovolně vzdal téměř jakékoli kontroly. Ředitele KZ tak už nyní bude volit představenstvo firmy, ne rada kraje. Představenstvo navíc doposud mohlo uzavírat smlouvy o půjčce či úvěru do 250 milionů korun, nově je to do 400 milionů korun včetně a může rozhodovat o převodu nemovité věci v hodnotě do 40 milionů korun včetně. Představenstvo KZ v podstatě má veškeré kompetence, které dosud patřily radě kraje.

Držíme se našeho volebního programu, který jsme svým voličům předložili a na jehož základě jsme dostali hlasy. Podporujeme volnočasové aktivity, sportovní a klubovou činnost dětí a mládeže. Zajímají nás projekty s jasným přínosem pro rozvoj kraje. Ze sociální oblasti pracujeme v současné době na sociálním bydlení.

Naše práce v zastupitelstvu je vidět, stále se nám nelíbí financování a pohyb v minusových číslech. Je třeba změnit zastaralé myšlení, poukazovat na nutné změny, které je potřeba udělat pro efektivní fungování kraje. Naši voliči dali jasně najevo, že se jim líbí náš volební program. A na tom nezmění nic ani ten fakt, že se spojily nezajímavé programy jen s ohledem na sestavení koalice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profant (Piráti): V sobotu si Česko připsalo další obrovský úspěch

6:04 Profant (Piráti): V sobotu si Česko připsalo další obrovský úspěch

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k úspěchu v USA.