Richterová (Piráti): Slevy se nově týkají dalších až devadesáti tisíc osob

01.08.2022 13:54 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k slevám v dopravě pro invalidní důchodce třetího stupně

Richterová (Piráti): Slevy se nově týkají dalších až devadesáti tisíc osob
Foto: Screen Prima CNN
Popisek: Olga Richterová na Primě CNN

Slevy v dopravě pro invalidní důchodce třetího stupně. Jde o věc, kterou jsem řešila od roku 2019. Pomůže až 90 tisícům lidem.

Od 1. července 2022 platí nová sleva ve veřejné drážní a silniční dopravě. Na základě této slevy si můžou cestující, kteří pobírají invalidní důchod s invaliditou v třetím stupni či jsou uznáni ve třetím stupni, a nejsou držiteli průkazu ZTP, pořizovat jízdní doklady na pravidelné spoje v oblasti veřejné drážní a veřejné linkové dopravy - s výjimkou městské hromadné dopravy - za cenu 50 % z obyčejného jízdného.

Anketa

Podporujete zavedení eura v ČR? (Ptáme se od 25. 7. 2022)

hlasovalo: 39129 lidí

Stačí mít QR kód od České správy sociálního zabezpečení a při nákupu jízdenky OneTicket vybrat příslušný tarif pro invalidy třetího stupně.

Slevy tak nově zahrnují i ty invalidní důchodce třetího stupně, kteří nejsou držiteli průkazu ZTP. Minulá vláda se vymlouvala na pravidla EU, ale v okolních zemích se řešení přesto našlo. Slevy se nově týkají dalších až devadesáti tisíc osob. Vyplácené invalidní důchody ve třetím stupni nejsou vysoké, osoby si nemohou příjmově pomoci ani plnoúvazkovou prací. S ohledem na inflaci se jejich výdaje rapidně zvyšují.

Proto jsem moc ráda. Pokládám toto řešení za logické a sociálně citlivé. Ostatně, finální podobu vyjednalo mezi sebou ministerstvo dopravy a práce a sociálních věcí. Jsem ráda, že naše koalice tyhle věci posouvá a s oběma ministry jsme tuhle roky urgovanou bolest napravili.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

18:09 Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu zákona na zrušení veřejnoprávních médií na S…