Ropková (ČSSD): Do rozvoje vzdělávání mohou kromě školských asociací promluvit i církevní a soukromé školy

27.05.2016 10:42

Praha lépe zacílí evropské prostředky do školství, při přípravě akčního plánu pomůže Metrostav i Úřad práce.

Ropková (ČSSD): Do rozvoje vzdělávání mohou kromě školských asociací promluvit i církevní a soukromé školy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Irena Ropková, radní hlavního města Prahy pro oblast školství a sociální politiky

Na pražském magistrátu se včera uskutečnilo úvodní jednání pracovní skupiny, jež má za úkol připravit a v následujících letech průběžně aktualizovat Krajský akční plán vzdělávání. Ten by měl být na základě konsenzu magistrátu, škol, sociálních partnerů i významných státních institucí a dalších subjektů klíčem k správnému nasměrování prostředků z operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání. Uvedla to radní pro oblast školství a evropské fondy Irena Ropková.

Jednou z podmínek pro čerpání prostředků z operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání, ve kterém je pro celou Českou republiku alokováno 2,7 miliardy eur, tedy přibližně 73 miliard korun, je příprava akčních plánů na krajské i místní úrovni. Tyto plány mají na základě závěrů analýz potřeb škol i územních celků vytvořit podklad pro správné zacílení podpory tam, kde je skutečně zapotřebí. „Hlavní město spustilo přípravu krajského akčního plánu okamžitě, jakmile to bylo možné, což platí i o místních plánech na úrovni městských částí. Přijetí krajského akčního plánu pro Prahu očekávám na podzim letošního roku,“ uvedla radní Irena Ropková.

Přípravy se účastní celkem jednačtyřicet členů pracovní skupiny, kteří zastupují široké spektrum subjektů působících v oblasti vzdělávání na území hlavního města Prahy. Kromě zástupců magistrátu a ministerstva školství ve skupině zasedají například i zástupci všech druhů škol, a to včetně škol vysokých, zástupci učitelů, profesních komor, školní inspekce i významných sociálních partnerů. „Skupina je skutečně pestrá a reprezentuje celou řadu zájmů v oblasti školství. Na jedné straně tu kupříkladu sedí zástupci Dopravního podniku či Metrostavu jakožto významných zaměstnavatelů, na straně druhé zástupci odborových svazů či Úřadu práce. Do rozvoje vzdělávání mohou dále promluvit kromě školských asociací i zástupci církevních a soukromých škol či například reprezentanti vládní Agentury pro sociální začleňování,“ popisuje Ropková.

Skupina rozhoduje přednostně úplným konsenzem, na hlasování dojde až v případě, že všeobecné shody nelze i přes úsilí dosáhnout. „Jsem přesvědčena, že k hlasování nebudeme muset během přípravy přistupovat, neboť ve výsledku nám jde o to samé – o věcné zkvalitnění pražského školství,“ dodává radní.

Na úvodním jednání se kromě formalit projednávala zejména pracovní verze analýzy potřeb v oblasti školství, jejíž přípravy se prostřednictvím dotazníkového šetření účastnily všechny druhy škol působících v metropoli. Současně členové projednávali samotné výsledky dotazníkového šetření a závěry vyplývající ze shromážděných dat.

Z úvodního jednání vyplynula rovněž potřeba zkoumat i potřeby žáků a studentů, aby byla podpora zacílena i s ohledem na tento faktor. „Kolegy jsem ujistila, že se zástupci studentstva sdruženými v České středoškolské unii dlouhodobě komunikuji a usiluji o to, aby jejich hlas byl na úrovni hlavního města více slyšet. Budu hledat způsob, jak je do přípravy krajského akčního plánu maximálně zapojit,“ sdělila Ropková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…