Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje zvýšení důchodů a zaručený minimální důchod

12.01.2023 7:33 | Komentář

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci.

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje zvýšení důchodů a zaručený minimální důchod
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Vážení přátelé,

Jaroslav Bašta je jediný vlastenecký kandidát na prezidenta. Jako jediný hájí národní zájmy a odvolá vládu. Na rozdíl od Babiše může zvítězit ve druhém kole. Již téměř jeden milion českých seniorů má problém s nedostatečnými příjmy a s úhradou nákladů na své základní živobytí. Hnutí SPD prosazuje zvýšení důchodů. Fialova vláda hazarduje s budoucností naší země a vede jí do katastrofy. Na každého Čecha připadá průměrný dluh 275 tisíc korun. Babišovo hnutí ANO se chová nedůvěryhodně a účelově. Jsme rádi, že prezident Zeman podpořil stanovisko SPD a nejmenoval Petra Hladíka z KDU-ČSL ministrem. Důvodné podezření Hladíka z podílu na zapojení do závažné korupční kauzy nebylo vyvráceno.

1. Jaroslav Bašta je jediný vlastenecký kandidát na prezidenta. Jako jediný hájí národní zájmy a odvolá vládu. Na rozdíl od Babiše může zvítězit ve druhém kole.
V přímé volbě prezidenta republiky, jejíž první kolo proběhne v pátek a v sobotu, ve dnech 13. a 14. ledna, hnutí SPD jednoznačně podporuje svého kandidáta a poslance Jaroslava Baštu a vyzývá k jeho volbě všechny své příznivce a podporovatele a občany nespokojené se současnou vládou. Ani jeden ze sedmi zbývajících kandidátů nehájí zájmy České republiky a českých občanů na prvním místě – na rozdíl od Jaroslava Bašty, který je jediným skutečně vlasteneckým kandidátem.
Žádný jiný kandidát není zárukou řešení skutečných příčin hospodářských a sociálních problémů. Jaroslav Bašta je zároveň jediným kandidátem, který je reálně schopen ve druhém kole prezidentské volby porazit kandidáty podporované vládní koalicí Petra Pavla anebo Danuši Nerudovou. Andrej Babiš by podle aktuálních volebních modelů ve druhém kole neuspěl. Volba Jaroslava Bašty bude znamenat definitivní konec současné zhoubné vlády Petra Fialy.

Anketa

Koho nejvíc chcete ve 2. kole volby prezidenta?

hlasovalo: 33861 lidí

2. Již téměř jeden milion českých seniorů má problém s nedostatečnými příjmy a s úhradou nákladů na své základní živobytí. Hnutí SPD prosazuje zvýšení důchodů.
Již téměř jeden milion českých seniorů má problém s nedostatečnými příjmy a s úhradou nákladů na své základní živobytí. Získat sociální dávku jako přechodnou pomoc od státu je pro ně velmi obtížné. Podle studie projektu „Neviditelní" až 889 tisíc českých občanů patří mezi tzv. „neviditelné seniory", tedy mezi osoby, které dlouhodobě nezvládají hradit své živobytí, ale současně propadávají systémem státní sociální pomoci, hlavně kvůli jeho složitosti, obtížné dostupnosti a neinformovanosti ze strany úřadů.
Téměř 50 tisíc seniorů je v exekuci. Nelze se smířit s tím, aby senioři po celoživotní poctivé práci živořili v nedůstojných podmínkách a dluzích, anebo podstupovali ponižující procedury žádostí o sociální dávky! Podle hnutí SPD je v případě seniorů v první řadě potřeba přijetí zákona o minimálním důchodu ve výši aktuální minimální mzdy pro všechny, kdo splnili zákonné podmínky věku a doby důchodového pojištění, a rovněž o nastavení spravedlivé valorizace důchodů, která by nediskriminovala nízkopříjmové seniory. Poslanci Fialovy vládní pětikoalice nám ale tyto naše návrhy opakovaně blokují tím, že je odmítají projednat.

3. Fialova vláda hazarduje s budoucností naší země a vede jí do katastrofy. Na každého Čecha připadá průměrný dluh 275 tisíc korun.
Hospodaření českého státu za vlády koalice ODS, TOP 09, KDU-ČSL, STAN a Pirátů skončilo v loňském roce se schodkem ve výši 360,4 miliardy korun. Celkový státní dluh tak vzrostl už na hrozivých 2,895 bilionu korun. Na každého Čecha tak připadá průměrný dluh v objemu 275 tisíc korun. Vláda přitom původně na loňský rok plánovala rozpočtový deficit ve výši 280 miliard korun, na podzim jej však novelou zákona navýšila. A to přestože oproti roku 2021 loni vzrostly příjmy státního rozpočtu, zejména vlivem vyššího výběru DPH, o 137 miliard korun.
V letošním roce plánuje vláda Petra Fialy hospodařit se schodkem 295 miliard korun. Realita ovšem může být výrazně horší, protože podle odhadu ekonomických expertů vláda nevybere na mimořádné dani (tzv. windfall tax) uvalené na energetiku, rafinerie a banky ani zdaleka tolik, kolik si naplánovala. A to si ještě ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) plánuje v letošním roce vzít u Evropské komise další úvěr ve výši až 150 miliard korun! Jde ze strany vlády pětikoalice o naprostý hazard s budoucností hospodářství a sociální stability ČR se všemi představitelnými katastrofálními důsledky. To hnutí SPD odmítá!

4. Babišovo hnutí ANO se chová nedůvěryhodně a účelově
Hnutí ANO oznámilo velmi účelový a nedůvěryhodný obrat. Hnutí SPD navrhlo svolání mimořádné schůze Sněmovny k vyslovení nedůvěry Fialově vládě již opakovaně a poslanci hnutí ANO mohli své podpisy již dávno připojit. Naposledy v prosinci loňského roku, kdy však předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová na adresu této iniciativy SPD řekla, že to pro hnutí ANO není na pořadu dne. Nyní však prohlásila, že hnutí ANO plánuje ve Sněmovně vyvolat hlasování o vyslovení nedůvěry vládě Petra Fialy (ODS). SPD je v tomto ohledu naprosto konzistentní a pevné: Nepolitikaříme a žádost o svolání schůze Sněmovny, kde by se jednalo a hlasovalo o vyslovení nedůvěry vládě Petra Fialy, která čím dál více škodí občanům České republiky, jsme vždy připraveni podpořit a prosazujeme konec Fialovy vlády.

5. Jsme rádi, že prezident Zeman podpořil stanovisko SPD a nejmenoval Petra Hladíka z KDU-ČSL ministrem. Důvodné podezření Hladíka z podílu na zapojení do závažné korupční kauzy nebylo vyvráceno.
Hnutí SPD souhlasí s rozhodnutím prezidenta republiky Miloše Zemana, který odmítl jmenovat místopředsedu KDU-ČSL Petra Hladíka ministrem životního prostředí. Dlouhodobě označujeme toto jmenování – a říkáme to veřejně – za absolutně nepřijatelné kvůli důvodnému podezření Petra Hladíka z podílu na zapojení do závažné korupční a kriminální kauzy nezákonného přidělování městských bytů v Brně. Vyšetřování a trestní řízení navíc ani zdaleka není ukončeno.
V minulých dnech navíc server Seznam Zprávy informoval o Hladíkově potenciálním střetu zájmů, kdy měl lobbovat za zájmy podnikatele, jehož rodina mu prodala dům, ve kterém nyní bydlí. Tohoto podnikatele zároveň policie rovněž podezírá z manipulací v brněnské bytové kauze. Dle dostupných informací měl Petr Hladík jako náměstek brněnské primátorky prosadit, aby město od tohoto jeho známého vykoupilo pozemky za čtyři miliony korun, přestože znalecký posudek tyto pozemky předtím ocenil na necelou polovinu. Všechny tyto záležitosti považujeme za zcela diskvalifikující nejen pro Hladíkovo jmenování ministrem, ale i pro jeho jmenování náměstkem ministra, což učinil předseda KDU-ČSL a úřadující ministr životního prostředí Marian Jurečka dne 9. ledna 2023.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace