Rozvoral (SPD): Je ostudné, že se rozvolňují opatření, otvírají obchody, ale většina škol zůstává zavřených

23.04.2021 16:53

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny dne 23. 4. 2021 k bodu Informace vlády o podmínkách vstupu do škol

Rozvoral (SPD): Je ostudné, že se rozvolňují opatření, otvírají obchody, ale většina škol zůstává zavřených
Foto: archiv
Popisek: Radek Rozvoral, SPD

Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové. Dovolte mi krátce vystoupit k projednávanému bodu - Podmínky vstupu dětí do škol. Hnutí SPD v této otázce zastává jasné stanovisko, které má tuto podobu. Všichni žáci a studenti se musí vrátit do škol bez jakýchkoli dalších podmínek. Apeluji tím na všechny přítomné poslance, na naši vládu a na premiéra této republiky Andreje Babiše. Otevřete našim dětem znovu školy. Je ostudné, pokud se rozvolňují opatření, otvírají obchody, ale většina škol zůstává zavřených.

V porovnání s ostatními evropskými zeměmi, které též musely čelit a ještě se stále vypořádávají s následky koronavirové pandemie, má Česká republika nejdéle zavřené školy. Za poslední rok byly školy plně otevřené pouze 10 týdnů a například vysoké školy se neotevřely vůbec. Výuka dětí tak byla realizována pouze on-line formou, což pro většinu žáků nebylo přínosné. Pro žáky všech typů středních škol a učilišť nebyla v této době zajištěna adekvátní praktická výuka, která je pro výkon jejich budoucí profese velmi důležitá. Distanční výuka na většině vysokých škol neobsahovala potřebnou kvalitu, a studenti tak absolvovali celé dva semestry, tedy celý akademický rok 2020 až 2021 on-line výukou, a to včetně zkoušek a zápočtů. Vysoké školy tak pevně doufají, že už obhajoby bakalářských a diplomových prací, které jsou plánovány od května, a následné závěrečné zkoušky proběhnou ve standardním režimu, pouze za dodržení hygienických opatření.

Absence sociálních kontaktů se také negativně projevuje na psychice dětí, které jsou zavřené doma u počítačů v kruhu svých nejbližších a se svými kamarády udržují komunikaci pouze formou počítačů a mobilních telefonů. Velkou psychickou zátěž tato situace znamenala i pro ty rodiče, kteří museli zůstat se svými dětmi doma.

Celý tento výjimečný stav provázený beznadějí a bezmocí byl navíc negativně umocněn prezentovanými opatřeními jednotlivými ministry, kteří na základě vyhodnocení pandemické situace vždy stanovili další postup, který se v krátké době několikrát změnil. V rámci Ministerstva školství jsme celou řadu takovýchto rozhodnutí slyšeli i od ministra Roberta Plagy. Jak se v té době asi cítili ředitelé a provozovatelé všech typů školských zařízení, kteří se snažili vždy mít vše připravené na to, aby mohli vzdělávací instituce otevřít a nakonec k tomu nedošlo? V poslední době řešený problém zajištění testování žáků i ostatních pracovníků, zabezpečujících chod těchto institucí, výsledky testování poukázaly na skutečnost, že školy jsou mnohem menším rizikem než pracoviště.

Zmíním výstupy z testování na školách, které byly zapojeny do pilotní studie. Jednalo se o školy na Praze 6, 7 a 9 s PCR testy, kde se počet nakažených dětí pohyboval okolo promile z celkového počtu. Výstupy pilotní studie potvrdily, že s PCR testovanými jsou školy bezpečnější, výsledky přesné a testy ze slin pro děti pohodlné. Uvedu další výstupy z testování dětí na školách. Praha hlásila 15 pozitivních testů z více jak 35 tisíc testovaných žáků. Středočeský kraj 23 pozitivních testů z téměř 57 tisíc testovaných žáků. Moravskoslezský kraj 15 pozitivních testů z téměř 35 tisíc testovaných žáků.

Všechny typy testů v průměru v celé republice odhalily jen promile nakažených dětí. Na základě těchto dat se potvrdila naše domněnka, že bylo zbytečné školy na více než šest měsíců zavírat. Proto požadujeme, aby se všichni žáci a studenti vrátili co nejdříve do škol, a to po nezbytné přípravě škol pro jejich úplně otevření, a to bez jakýchkoliv dalších podmínek, bez roušek a testování dětí provádět pouze na bázi dobrovolnosti za použití neinvazivních testů.

Další připomínku mám k tomu, co s návratem dětí do škol souvisí. Jako hnutí SPD požadujeme spolu s otevřením všech škol také otevření všech sportovišť pro děti. Jedná se o sportoviště vnitřní i venkovní, kde by bylo umožněno sportování dětem i ve větších skupinách za dodržování potřebné hygieny. Děti si to po tak dlouhé době zaslouží. Závěrem tedy zopakuji, že já stejně jako všichni poslanci za hnutí SPD požadujeme návrat všech dětí do škol a na sportoviště.

A teď mi dovolte ještě načíst za SPD usnesení, které zní:

"Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky vyzývá Vládu České republiky, aby zabezpečila co nejrychlejší návrat všech žáků a studentů do škol a na sportoviště bez jakýchkoliv dalších podmínek."

Děkuji za pozornost.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.