Rozvoral (SPD): Kandidátem hnutí SPD na prezidenta České republiky je poslanec Jaroslav Bašta!

11.10.2022 13:21

Jde o člověka s obrovskou životní zkušeností v oblasti boje za svobodu, demokracii a lidská práva, disidenta, politického vězně v době normalizace (vězněn 2,5 roku) a jednoho z prvních signatářů Charty 77.

Rozvoral (SPD): Kandidátem hnutí SPD na prezidenta České republiky je poslanec Jaroslav Bašta!
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

V současné době podávají své nominace v souladu se zákonem oprávněné subjekty i samotní kandidáti, na výkon funkce prezidenta České republiky na dalších pět let. Hnutí SPD mělo jasnou volbu, koho vyšle a bude podporovat v boji o Pražský hrad. Jaroslav Bašta je poslanec, archeolog a spisovatel. V letech 1998 až 2002 byl ministrem vlády České republiky a poté naším velvyslancem v Rusku a na Ukrajině. Nikdy nebyl členem KSČ, mluví plynně anglicky, německy a rusky. Vzhledem ke svému charakteru, životním, profesním a politickým zkušenostem a mezinárodnímu rozhledu má všechny předpoklady k tomu být vynikajícím prezidentem České republiky chránícím naše národní zájmy.

Anketa

Pro koho byste raději hlasovali ve 2. kole prezidentské volby?

hlasovalo: 22216 lidí

Hnutí SPD dle posledních průzkumů patří třetí příčka mezi politickými subjekty, zastoupené v Poslanecké sněmovně, za což velmi děkujeme našim příznivcům. Předsednictvo hnutí tak logicky navrhlo kandidáta na post prezidenta, kterého budeme společně podporovat. Volba v tomto ohledu byla jednoznačná. Předseda hnutí SPD Tomio Okamura navrhl a představil vybraného kandidáta členům hnutí v rámci celostátního Grémia hnutí SPD, které proběhlo druhou zářijovou sobotu tohoto roku v Praze. Nominace pana Jaroslava Bašty byla jednomyslně všemi přítomnými schválena. 

V České republice od svého vzniku v roce 1993 do změny ústavy v roce 2012 probíhala volba hlavy státu nepřímo na společné schůzi obou komor Parlamentu (do ustavení Senátu v roce 1996 pak na schůzi Poslanecké sněmovny). Od roku 2013 se volba koná přímo většinovým dvoukolovým systémem. Délka funkčního období prezidenta republiky je pět let a nikdo nemůže být zvolen více než dvakrát za sebou.

Hnutí SPD postavilo do prezidentských voleb kandidáta, který splňuje všechny předpoklady a je kompetentní k výkonu funkce prezidenta České republiky. První kolo se uskuteční ve dnech 13. a 14. ledna 2023 a druhé kolo ve dnech 27. a 28. ledna 2023. V panu Jaroslavu Baštovi mají naši občané jistotu, že vždy bude ze své pozice hájit jejich zájmy a prosazovat vše ku prospěchu národní suverenity České republiky.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

20:01 Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.