Rozvoral (SPD): Nechceme být vazaly Evropské unie, ze které se stala Dluhová unie!

24.07.2020 12:33

Lídři EU se shodli na fondu obnovy, v rámci kterého připadne 360 miliard euro na půjčky, které budou garantovat členské země.

Rozvoral (SPD): Nechceme být vazaly Evropské unie, ze které se stala Dluhová unie!
Foto: archiv
Popisek: Radek Rozvoral, SPD

Tím i naší republice připadne povinnost placení nových daní a vzniknou nové závazky, které finančně zatíží na několik let dopředu naše občany a posílí naši závislost na EU.

Hnutí SPD nesouhlasí s plánem obnovy, kterou lídři EU pokládají za velký úspěch, včetně našeho premiéra Andreje Babiše, který byl jednání v Bruselu přítomen. Všichni zúčastnění premiéři a prezidenti unijních zemí tak odsouhlasili, že se naši občané budou podílet na placení dluhů Evropské unie v rámci povinných celoevropských daní. Česká republika bude platit do unijní pokladny. Unie bude ručit za půjčky státům, které na tom nejsou ekonomicky dobře, jako například Itálie, Španělsko a Řecko, kterým už nikdo půjčit nechce. Paradoxně tak budeme těmto státům finančně pomáhat, aby udrželi násobně vyšší důchody a platy, než mají naši občané. S tím rozhodně nesouhlasíme. V hnutí SPD prosazujeme politiku, v rámci které je náš slušný a pracující občan na prvním místě, ke kterému by měly směřovat státní finanční pobídky, a ne, aby se podílel na splácení unijního dluhu.

Lídři Evropské unie se na svém summitu, který začal minulý čtvrtek a skončil až pátý den jednání, dohodli parametry budoucího rozpočtu Evropské unie na období 2021–2027, a zároveň odsouhlasili vznik obřího fondu obnovy, kterým EU reaguje na současné ekonomické problémy způsobené covidovou pandemií. Výsledek schválených financí je astronomický a ne zcela reálný. To si ale zúčastnění lídři EU nepřipouštějí a spíše se považují za ty, co zachrání EU. Jednání ukončili s výsledkem, který ale přinese ještě mnoho problémů, než bude zahájen proces jeho implementace.  Celkový rozpočet EU pro zmíněné sedmileté období bude činit 1,07 bilionu eur a dalších 750 miliard eur bude možno čerpat ve formě dotací a půjček z fondu obnovy, přičemž 390 miliard eur z této částky budou tvořit granty a zbytek půjčky.

Finance jsou vázané na spoustu různých reforem a určené převážně na podporu zelené ekonomiky a digitalizace na základě plánů, které bude schvalovat Evropská komise a všechny země EU. Tam také vidíme velké problémy, neboť nám EU bude určovat prostřednictvím Evropské komise, kam peníze směřovat. My v hnutí SPD s tím nesouhlasíme, jelikož velká část vypůjčených financí bude muset jít na nařízené projekty v rámci tzv. „Zelené dohody pro Evropu“. Tato dohoda představuje balíček opatření Evropské komise, který byl představen 11. prosince 2019, a který vyžaduje od občanů a společností v Evropské unii tvrdý přechod na ekologičtější hospodářství, které bude mít velmi negativní vliv na naší ekonomiku. Je to též priorita Evropské komise na budoucí léta. To potvrdila i šéfka unijní exekutivy Ursula von der Leyenová, která po ukončeném summitu na tiskové konferenci uvedla: „Obnova Evropy bude zelená“.  

Hnutí SPD zastává názor, že o takto důležité záležitosti, jakou je plán obnovy EU, by měli rozhodovat a následně ji schvalovat poslanci Parlamentu České republiky a ne premiér sám. Též požadujeme, aby se k tak závažným věcem měli možnost vyjádřit všichni občané, a to v rámci referenda.

Hnutí SPD má nové webové stránky: www.spd.cz

Převzato z profilu politika

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

21:10 Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k setkání s krajany.