Rozvoral (SPD): Nesouhlasíme s rozhodnutím Ústavního soudu, který posvětil snížení důchodů

30.01.2024 23:08 | Tisková zpráva

Ústavní soud (ÚS) svým konečným rozhodnutím zamítl stížnost na zrušení snížení mimořádné valorizace penzí, přičemž mu nevadilo, že vláda rozhodla retroaktivně a zneužila stav legislativní nouze.

Rozvoral (SPD): Nesouhlasíme s rozhodnutím Ústavního soudu, který posvětil snížení důchodů
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Hnutí SPD respektuje verdikt, oznámený soudcem zpravodajem Vojtěchem Šimíčkem, kterým ústavní soudci zamítli návrh na zrušení novely důchodového pojištění, upravující valorizační schéma, kdy průměrný důchod měl podle standardního mechanismu růst kvůli vysoké inflaci o 1770 korun, místo toho to ale bylo jen 760 korun. V hnutí SPD s rozhodnutím nesouhlasíme, jelikož jsme přesvědčeni, že se jedná o nepřípustné porušení zákazu retroaktivity a porušení zásady legitimních očekávání a právní jistoty.

Anketa

Je Petr Pavel dobrým prezidentem?

2%
96%
hlasovalo: 26275 lidí

Rozhodnutí Ústavního soudu bere hnutí SPD na vědomí, ale nesouhlasí s ním. Argumentace odůvodnění v této věci byla spíše politická a ekonomická, nikoli ústavně právní. Kloníme se naopak k názoru tří soudců Ústavního soudu, včetně původního soudce zpravodaje Jana Svatoně a někdejšího předsedy Nejvyššího soudu Pavla Šámala, kteří jsou přesvědčeni, že zákon o snížení valorizace důchodů měl být jako protiústavní zrušen, a to zejména kvůli nezákonnému zneužití stavu legislativní nouze vládou při jeho projednávání a též kvůli retroaktivitě účinnosti zákona.

V této souvislosti máme plno otázek, které by se měly v rámci dodržování demokracie a ústavního pořádku řešit na té nejvyšší úrovni, tedy v obou komorách Parlamentu České republiky. Poslanci, zastoupení v Poslanecké sněmovně, se k volbě nových ústavních soudců nemohou vyjádřit a ani navrhovat možné kandidáty, neboť soudce Ústavního soudu jmenuje se souhlasem Senátu Parlamentu prezident republiky na dobu deseti let, přičemž opakování mandátu Ústava ČR nezakazuje. Předsedu a dva místopředsedy Ústavního soudu jmenuje prezident republiky samostatně z řad soudců Ústavního soudu.

Hnutí SPD bude dále stát na straně všech našich občanů a hájit jejich zájmy i v budoucnu. Prosím občany, aby si toto připomínali, až se budou rozhodovat, komu dají svůj hlas v následujících volbách v tomto roce, a hlavně v parlamentních volbách v roce 2025.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gregorová (Piráti): Nesmíme dopustit, že eurovolby rozhodne Putin a strach

14:04 Gregorová (Piráti): Nesmíme dopustit, že eurovolby rozhodne Putin a strach

Europoslanci odsuzují ruské pokusy o vměšování do dění v Evropském parlamentu a nadcházejících evrop…